În prezent, pe piață există o gamă variată de hote, dar nu sunt toate la fel sau nu au aceleași avantaje. Știi care este hota de care se potrivește cel mai bine în bucătăria ta? Vei scăpa de îndoieli citind următoarele câteva sfaturi utile.

Care este funcția unei hote?

În fiecare bucătărie este nevoie de hotă. Alte dispozitive pot fi opționale sau complementare, dar hota nu poate lipsi dintr-o bucătărie. Nu este vorba de un capriciu: are funcția de a atrage și elimina vaporii, mirosurile și vaporii generați în urma preparării mâncării.

Prin urmare, este un aparat care asigură o aerisire adecvată, previne acumularea de mirosuri puternice și ne permite să ne bucurăm de un mediu curat și sănătos. Fumul și aburul pot încărca atmosfera, pot afecta respirația și pot deranja și ochii. De asemenea, pot contribui la stricarea altor aparate de bucătărie sau pot afecta gustul și aroma alimentelor.

Chiar dacă bucătăria este deschisă și spațioasă, cu geamuri sau acces deschis la exterior, hota este singura capabilă să extragă direct vaporii și aburul, curățând aerul în mod eficient. Știi că te poate ajuta să eviți chiar și mâncărimea tipică a ochilor atunci când cureți ceapa?

Principalele tipuri de hota de bucătărie

Hotele pot fi împărțite în patru categorii principale în funcție de designul și dispunerea lor în bucătărie.

Hote convenționale

Ele sunt opțiunea cea mai compactă și economică, foarte practice pentru reședințe, apartamente pentru studenți, birouri sau case mai mici. Sunt dreptunghiulare și pot fi integrate direct sub un dulap sau o altă piesă de mobilier, chiar deasupra plitei sau aragazului. Sunt hote cu durată de viață mare, care continuă să ofere performanțe deosebite și se adaptează cu ușurință în orice bucătărie datorită dimensiunilor variate.

Hote telescopice

Hotele telescopice reprezintă un pas înainte pe drumul inovației. Sunt foarte discrete și ușor de utilizat. Au dimensiuni mici care se potrivesc în cele mai mici spații, adaptându-se la orice corp de mobilier. Au partea din față retractabilă, care se poate trage în momentul preparării mâncării, iar poate fi închisă din nou, trecând astfel neobservată.

Hote decorative

Ele sunt marea tendință din ultimii ani datorită designului variat. Elegante, moderne și mult mai actuale, aceste hote reprezintă un plus în decorul bucătăriei și nu distrug stilul altor aparate și al mobilierului.

Există o mare varietate de modele din care poți alege, de la hota verticală la cea înclinată, total metalică sau cu părți de sticlă transparentă, cu linii drepte sau curbate etc. Designul și performanțele tehnice merg mână în mână cu tot felul de funcții.

Hote insulă

Sunt cea mai bună alternativă pentru bucătăriile în care plita sau aragazul se află în centrul camerei, pe o insulă sau separate de perete, în stil american. Este un tip de hotă verticală, instalată chiar deasupra zonei de gătit, cu o capacitate mare de extracție, proiectată pentru spații largi și deschise.

De ce putere ai nevoie?

Este important să alegi o hota cu o putere adecvată pentru a asigura capacitatea de extracție de care ai nevoie. Trebuie să iei în calcul dimensiunea bucătăriei tale, deoarece cu cât dimensiunea este mai mare, cu atât hota trebuie să aibă putere mai mare de extracție.

Poți aplica o formulă de bază foarte simplă pentru a calcula puterea minimă de care ai nevoie. Mai întâi calculează volumul în metri cubi din bucătăria ta, înmulțind înălțimea cu lățimea. Înmulțește apoi cifra cu 12, care este viteza maximă de rotații pe oră a motorului.

De exemplu, pentru o bucătărie de 10 metri lățime și 2,50 metri înălțime, calculul trebuie făcut după cum urmează:

10 x 2,50 x 12 = 300

Ai avea nevoie de o hotă cu o putere de 300 m3 pe oră pentru o aspirație minimă adecvată. Dar nu dorești să o folosești întotdeauna la capacitatea sa maximă, este indicat să investești într-o hotă cu o putere mai mare decât această cifră.

Dacă în urma a ceea ce ai aflat ai ajuns la concluzia că vrei o hotă telescopică, îți recomandăm să nu eziți să cauți hota potrivită și în magazinele online. În aceste magazine există mereu oferte interesante la hote telescopice și multe alte aparate electrocasnice.

De asemenea, când îți cumperi hota nu ezita să te uiți și la ofertele cu aparate de aer condiționat.

Timpul zboară, primăvara va trece rapid și vara va surâde din nou. Aparatul de aer condiționat îți va permite să te bucuri de o atmosferă răcoroasă în casă. Așadar, spor la cumpărături îți dorim!

Citeste si...
13 leacuri băbeşti pentru dureri de dinţi