Life

Sfaturi pentru pregătirea mașinii pentru frig și zăpadă

Odată cu frigul, vine și zăpada: zăpada, gheața sau drumul alunecos, împreună cu temperaturile scăzute, reprezintă un factor de risc pentru conducătorii auto, deoarece îi poate determina să piardă controlul vehiculului, să patineze la frânare și să piardă aderența. Pentru a reduce riscurile de accident care rezultă din cauza condițiilor nefavorabile, vă oferim o serie de sfaturi preventive.

Planificarea călătoriei, revizia și punerea la punct a vehiculului, dar și informațiile privind condițiile de trafic sunt vitale, la fel și conducerea în condiții de siguranță.

Vehicul

Întreținerea corectă îmbunătățește siguranța și prelungește durata de viață a vehiculului. Pentru a rezista la frig, există o serie de reguli de bază:

Verificați nivelul lichidelor, acordați cu o atenție deosebită la antigel. Este important ca frânele, direcția, bateria și anvelopele să fie în stare perfectă.

Verificați starea ștergătoarelor, deoarece în caz de zăpadă, gheață sau ploaie aceastea trebuie să șteargă foarte bine parbrizul pentru a avea vizibilitate.

Nu uitați să puneți lanțurile în portbagaj sau să schimbați anvelopele de iarnă dacă trebuie să conduceți prin zone montane sau pe unde ninge mult. Și nu uitați de restul elementelor necesare în caz de defecțiune: triunghiu de urgență, vestă reflectorizantă, curele, scule și seturi de lumină, precum și siguranțe de rezervă. De asemenea, este indicat să aveți o pătură în mașină în caz că rămâneți blocați în zăpadă.

Dacă aveți de gând să călătoriți

Există o serie de sfaturi care pot fi urmate pentru a îmbunătăți siguranța chiar înainte de începerea călătoriei:

Programați călătoria înainte de plecare, aflați detalii despre trafic și condițiile meteorologice din zona către care călătoriți.

Salvați întotdeauna în telefon numerele de asistență și de urgență sau aplicațiile de geolocalizare.

Studiați traseul, deoarece în caz că este blocat de zăpadă, trebuie să alegeți un traseu alternativ sau o zonă de odihnă, mai ales dacă călătoriți cu copii.

Nu stabiliți anumite ore de sosire și nu încercați să recuperați timpul după o întârziere: atunci când credeți că traficul s-a deblocat, poate apărea un blocaj nou. Dacă nu conduceți prudent puteți provoca o coliziune, mai ales dacă drumul este înghețat sau înzăpezit.

Așezați bagajul în mod corect pentru a nu se deplasa în caz de frânare sau impact, acordând o atenție deosebită schiurilor, dacă mergeți într-o stațiune montană.

Desigur, există mai mulți factori care trebuie, de asemenea, luați în considerare o dată ce ați pornit la drum:

Dacă drumul strălucește, poate exista gheață! Evitați zonele umbroase (zone împădurite de pe marginea drumului) și țineți cont de faptul că este posibil să existe gheață. Viteza trebuie adaptată în permanență la condițiile din timpul călătoriei.

Faceți mai multe opriri dacă călătoria este lungă: condusul mașinii pe timp de iarnă crește oboseala. În timp ce conduceți, dezaburiți geamurile pornind căldura sau deschizându-le puțin. Creșteți distanța de siguranță, în special în caz de ploaie, ceață, gheață sau zăpadă și anticipați situațiile periculoase cu suficient timp înainte, semnalând situația celorlalți șoferi. Evitați depășirile în condiții meteo nefavorabile.

Noaptea, verificați și curățați farurile, deoarece acestea nu vă pot fi de folos dacă se murdăresc. Dacă carosabilul pe care circulați este foarte alunecos, conduceți încet, fără să frânați sau să accelerați. Conducerea agresivă crește riscul de accidente.

Dacă parcați într-o zonă în care există risc de îngheț, plăcuțele de frână pot îngheța. Verificați dacă acestea sunt în stare bună la începutul călătoriei. În caz că nu puteți porni din nou la drum din cauza unei ninsori abundente, este necesar să parcați mașina, să opriți motorul și să nu plecați de lângă vehiculul dacă nu există adăpost în apropiere.

Trebuie să aveți întotdeauna suficient combustibil. Pe lângă faptul că veți avea mai mult timp căldură în caz de urgență, va adăuga o greutate suplimentară, ceea ce vă va permite să circulați prin zonele alunecoase.

Sperăm ca aceste sfaturi să vă ajute să vă pregătiți cum se cuvine mașina pentru frig și zăpadă. Nu uitați să verificați și jantele auto. În caz că nu sunteți mulțumiți de ele, înlocuiți-le cu jante auto noi. Și cumpărați și antigel. Este bine să aveți întotdeauna o sticlă de rezervă în mașină. Drum fără încidente vă dorim!

blank