Masina este ceea ce care te duce oricand rapid la destinatie. Este o investitie pe termen lung pe care iti vei dori sa o stii in siguranta. O inspectie saptamanala te va ajuta sa o pastrezi in bune conditii multa vreme, dar si sa economisesti sume consistente pe care altfel le-ai cheltui prin service-uri auto.

Intretinerea preventiva este cea mai buna modalitate de a-ti mentine masina in bune conditii. Poti face singur cea mai mare parte a intretinerii.

Mai exact, iata ce ar trebui sa verifici periodic:

Filtrele de aer. Multe probleme ale masinii sunt cauzate de filtrele de aer infundate. Filtrul de aer impiedica murdaria si particulele sa intre in motor. In timpul combustiei, motorul are nevoie de aer, iar un filtru infundat poate afecta performanta motorului. De aceea, ar trebui sa schimbi filtrele la fiecare 12 luni. Poti inlocui filtrele singur, in doar 10 minute, daca le achizitionezi de pe acest site euautopiese.ro, sau poti merge la un mecanic.

Lichidele si presiunea in anvelope. Presiunea in anvelope nu trebuie ignorata. Anvelopele sunt unele dintre cele mai importante componente ale masinii tale, care ii asigura acesteia eficienta, confort, dar si siguranta. Obisnuieste-te sa verifici o data la trei-patru saptamani presiunea din pneuri ca sa economisesti timp si bani. Odata cu anvelopele, obisnuieste-te sa verifici si lichidele automobilului. Verifica daca uleiul de motor este la nivelul corect si daca are culoarea normala. De asemenea, vezi care este nivelul lichidului de frana.

Bateria. Multe persoane se plang ca bateria masinii a cedat “brusc”. Pentru a evita o astfel de situatie, e important sa verifici periodic cablurile si conexiunile acestora la baterie. Cand masina este pornita, verifica atentie tensiunea. Ar trebui sa fie in jur de 13,7 pana la 14,7 volti. Daca bateria este descarcata, poate fi de vina alternatorul.

Citeste si…  Case Mexi, soluția unei case de vis

Bujiile. Daca observi ca motorul dvs. nu functioneaza eficient, atunci motivul ar putea fi bujiile. Daca nu sunt verificate, acestea ar putea fi uzate. Manualul auto trebuie sa te anunte cand sa le inlocuiesti.

Franele. Sunt deosebit de importante pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic. Verifica placutele de frana si rezervorul cu lichid de frana.

Echilibreaza rotile

Citeste si...  De ce firmele își externalizează serviciul de curățenie

Acesta este cel mai usor truc pentru a preveni uzarea anvelopelor si pentru a le face sa dureze mai mult. Rotile nu poarta aceeasi greutate fiecare, de aceea e nevoie ca periodic acestea sa fie reechilibrate. In plus, in cazul in care nu sunt aliniate, pot cauza probleme de directie.

Curata parbrizul si inlocuieste stergatoarele

Un parbriz murdar poate impiedica o buna vizibilitate, ducand chiar la accidente. Daca nu il cureti des, murdaria si particulele se pot acumula si pot zgaria parbrizul atunci cand folosesti stergatoarele. Daca se apropie sezonul ploios, verifica stergatoarele si inlocuieste-le daca este cazul.

Asigura-te ca sistemul de racire functioneaza bine

Furtunurile care transporta lichidul de racire a motorului se pot deteriora din cauza presiunii inalte, a caldurii sau a invechirii lor. In aceasta situatie va aparea o scurgere. Cand mergi la un service pentru un schimb de ulei, roaga mecanicul sa verifice si sistemul de racire.

Acopera masina

Daca nu ai un garaj acoperit, atunci este recomandat sa iti tii masina acoperita cu o prelata. O feresti de zgarieturi, dar si de intemperii.