Life

Sfaturi despre căștile de gaming care merită cumpărate

Gaming-ul este o experiență din ce în ce mai imersivă.

Deși jocurile pe console și jocurile pe PC sunt în mare măsură de vină pentru imersivitatea gaming-ului, perifericele precum căștile de joc ajută la punerea în evidență a virtuțiilor titlurilor mai ambițioase.

Dacă vă gândiți să vă cumpărați câteva căști de gaming pentru a vă cufunda pe deplin în jocul preferat – și în unele cazuri, profitați de ocazia de a discuta jocul cu colegii voștri – în acest articol despre căști de gaming veți descoperi că, dincolo de această estetică uimitoare și colorată, există modele care oferă un sunet extraordinar, capabil să facă o diferență competitivă.

Dincolo de estetică: modul de alegere a căștilor de gaming

Așa cum am anticipat deja câteva rânduri de mai sus, căștile de gaming nu sunt decât niște căști, deci factorul cheie va fi calitatea sunetului pe care o oferă.

În acest sens, dacă reușesc să emită un sunet care respectă timbrul instrumentelor, detaliul compoziției și acoperă gama de frecvențe audibile pentru urechile noastre – aproximativ între 20 Hz și 20 kHz -, vor fi căști bune, atât pentru jocuri, cât și în alte scopuri.

Cu toate acestea, căștile de joc tind să facă sunetul mai spectaculos (dar mai puțin echilibrat dacă le folosim pentru alte sarcini). Deși nu este singura diferență: trăsăturile caracteristice ale modelelor de gaming se află în esență în construcția și microfonul integrat.

Design și ergonomie: încearcă să ofere confort

Dar să le luăm pe părți: trebuie să ne poată izola de mediul înconjurător, astfel încât să fim concentrați pe ceea ce se întâmplă în jocul nostru și trebuie să fie ergonomice. Și aici tipul de căști are multe de spus. Astfel, designul căștilor de gaming care reușește cel mai bine să acopere urechea pentru a o izola este circumauralul, de aceea este cel mai frecvent.

Dacă adăugăm la aceasta că probabil vom petrece ore întregi cu ele, este esențial să fie confortabile, lucru rezolvat de designul lor care ne acoperă urechile. În cazul acestor modele, se urmărește ca presiunea să fie distribuită uniform în bandă și bureți.

Că sunt, în general, puternic proiectate, de asemenea, are o explicație logică, deoarece le vom folosi în timp ce suntem sub tensiune, astfel încât acestea să fie expuse la căderi și lovituri.

A izola sau nu, este o o chestiune de titluri

Un design circumaural ajută la emiterea sunetului surround, dar realizarea acestui lucru nu va fi întotdeauna atât de importantă.  Există jocuri precum cele shooter în care capătă o importanță deosebită și altele, precum titlurile indie sau platformele 2D în care sunetul surround este secundar.

În general, acțiunea și aventura sunt candidații perfecți pentru sunetul surround, iar în cazul lor, de obicei, găsim câteva tehnologii de codare  a sunetului multicanal în timp real, precum Dolby Atmos, cum este cazul „Gears of War 4”, ”For Honor”, Overwatch ”sau„ Final Fantasy XV ”. După cum puteți vedea, sunt titluri de top – și nu sunt singurele -, însă, în timp, tot mai multe jocuri pariază pe aceste sisteme de sunet.

Un microfon funcțional

Căștile de gaming au microfon integrat. În acest caz claritatea și calitatea sunetului nu sunt la fel de importante ca în cazul microfoanelor muzicale sau de studio, dar este esențial ca sunetul să ajungă la receptor.

Din acest motiv, trebuie să li se ceară să capteze sunetul, deși modelele de top au un sistem integrat de anulare a zgomotului exterior care îmbunătățește considerabil sunetul.

Cu sau fără cabluri?

Deși este clar că vom folosi căștile de gaming, așezați pe canapea sau pe un anumit scaun de birou, există jucători care se mișcă mult și în acest caz sunt bune căștile wireless. Desigur, acel confort este plătit, deoarece pentru caracteristici similare, prețul va fi mai mare.

Cu toate acestea, fie că pariem pe căști de gaming cu fir cu un port USB sau pe cele fără fir, DAC-ul (Digital to Analog Converter) va fi responsabil de convertirea semnalului audio din digital în analogic, ceva esențial pentru o bună calitate a sunetului.

În acest sens, sunt esențiale relația dintre semnal și zgomot, care în cazul modelelor cele mai ambițioase poate atinge 130 dB în stereo, și distorsiunea armonică totală, care cu cât este mai mică, cu atât mai bine.

Acestea fiind zise, sperăm că veți ține cont de sfaturile noastre când vă veți cumpăra căști gaming. Iar atunci când veți începe sesiunea de shopping vă recomandăm să vă achiziționați și o boxă portabilă pe care să o folosiți pentru a asculta muzică atunci când sunteți în pauză de jocuri. Cumpărături cu spor!

blank