Actualitate

Sfaturi de la nutriționiști pentru a ne recupera după mesele de sărbători

Sărbătorile nu înseamnă numai liniște și odihnă ci și desprinderea de realitatea de la serviciu și răsfăț culinar care poate aduce cîteva kilograme în plus pentru unii dintre noi. Pentru a putea scăpa de aceste kilograme nutriționistul Lygia Alexandrescu ne oferă câteva sfaturi.
„Acest lucru este valabil pentru întreaga familie, de la cei mari și până la cei mai mici. O dietă fadă sau de înfometare este cea mai păguboasă alegere, pentru că rezultatele se obțin rapid, însă ele nu sunt de durată”, spune nutriționistul.

Fructe-si-legume-care-distrug-celulita-Afla-ce-nu-trebuie-sa-ti-lipseasca-din-dieta-de-zi-cu-zi-_1280x723
Nutriționiștii sunt de părere că după sărbători trebuie să se revină la o dietă echilibrată, ușor redusă caloric, pentru a corecta efectul exceselor alimentare din această perioadă.
„Este important așadar să consumăm o mare diversitate de legume și fructe colorate pentru a putea beneficia la maxim de efectele lor asupra sănătății. Asta pentru că ele conțin o serie de substanțe nutritive fitochimice, care se combină și se completează reciproc în lupta pentru menținerea stării de sănătate. Din dieta întregii familii nu trebuie să lipsească legumele și fructele proaspete, cereale integrale bogate în fibre, proteinele de natură superioară din pește și lactate fermentate (chefirul, sana, laptele bătut)”, precizează Lygia Alexandrescu.
Mai mult, dieta zilnică trebuie împărțită în trei mese principale și două gustări de fructe.
În această perioadă nici mișcarea nu trebuie neglijată pentru că are un rol esențial în activarea metabolismului.

„Femeile resimt cel mai acut cele câteva kilograme depuse în concediu și nevoia de revenire la siluetă și garderoba de birou implică o strategie clară și rapidă a stilului de viață după zilele de Crăciun și Anul Nou. Hidratarea este ingredientul cheie care menține echilibrul hidric și termic al corpului. Dieta trebuie să conțină alimente ușoare, bogate în nutrienți și sărace în grăsimi: carne de pește, ou fiert, brânză nesărată, salate din legume cu frunze verzi, fructe proaspete și cantități limitate de pâine cu secară. Micul dejun poate fi format din cereale integrale, fructe proaspete și ceai sau cafea. Gustarea de fructe de dimineață poate fi formată din prune uscate, mere, pere, o banană, iar cea de după-amiază din mere sau citrice. Prânzul poate să conțină pește gătit dietetic (la grătar sau la cuptor), o salată de legume proaspete, câteva linguri de orez integral gătit la abur, un lactat fermentat și ceai de plante cald. Cina poate să fie o salată cu brânză dulce și câteva migdale crude și iaurt”, spune Lygia Alexandrescu.
Bărbații trebuie să știe că băuturile alcoolice, carbogazoase și în special pe cele cu aport de cofeină și zahăr trebuiesc evitate, iar pentru hidratare nu trebuie băute lichide foarte reci, ci lichide calde sau la temperature camerei.

„Proteinele sunt substanțele cu rol structural, ajută țesuturile să crească și să se regenereze, iar bărbații au nevoie de mai mult de un gram de proteină per kg corp pe zi. Micul dejun poate să conțină alimente bogate în proteine, dar și carbohidrați complecși cu fibre. Proteinele pot fi luate din carne, ouă, lactate sau soia. Fibrele pot fi găsite în pâine cu secară. Fructele de sezon trebuie consumate la gustări. Prânzul poate să conțină o supă sau o ciorbă de legume, carne de curcan sau pește gătite dietetic, salată de vară cu lămâie și ulei de măsline, cartof copt, lactate. Cina poate să fie formată din brânzeturi nesărate (caș, urdă), legume la grătar sau salată asortată, pâine cu secară sau mămăliguța și iaurt”, spune nutriționistul.

blank