Cine a fost şi ce a făcut el pentru creştinătate

  sf-gheorghe 1

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit de români în fiecare an pe data de 23 aprilie. Sfântul Gheorghe este recunoscut de toate bisericile creștine, iar în icoane este reprezentant în armură militară, călare pe cal alb, omorând un dragon.

Despre Sfântul Gheorghe se știe că s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului roman Dioclețian. Nu există documente oficiale care să ateste existența sa, iar toate scrierile despre faptele sale au apărut ulterior morții lui.

Tradiția creștină spune că Sf. Gheorghe s-a înrolat în armata romană și s-a făcut remarcat superiorilor săi prin îndemânarea sa cu armele. În acest fel a ajuns să urce în ierarhia militară, dar atunci când împăratul Dioclețian a emis decretul împotriva creștinilor din anul 303, Sfântul Gheorghe a refuzat să se supună acestuia și și-a mărturisit credința cu voce tare oricui dorea să-l asculte.

Din ordin imperial, a fost întemnițat și torturat, cerându-i-se să renunțe la religia sa, dar lovirile cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința în Iisus Hristos.

În iconografia creștină Sfântul Gheorghe apare călare pe un cal alb omorând un balaur sau dragon cu sulița sa. Legenda de la care a apărut reprezentarea sa iconografică spune că Sfântul Gheorghe ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară.

În România, Sfântul Gheorghe este foarte prezent, atât ca sfânt căruia mai multe biserici îi poartă hramul cât și ca ocrotitor al unor orașe sau chiar a Armatei Române, care pe data de 23 aprilie serbează ziua.

Citeste si...
Coşmar! În adolescenţă, Monica Gabor "valora" 1.000 de dolari