O instanţă din Rusia a decis, vineri, interzicerea serviciului de mesagerie rapidă Telegram pe motiv că reprezentanţii companiei au refuzat să ofere Serviciului Federal de Securitate (FSB) codurile pentru decriptarea mesajelor utilizatorilor, relatează site-ul agenţiei Tass.

„Instanţa a aprobat cererea Roskomnadzor”, a declarat judecătorul Iulia Smolina, adăugând că va fi blocat imediat accesul pe platforma Telegram pe tot teritoriul Rusiei.

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) susţine că are nevoie de acces la mesajele utilizatorilor pentru a preveni viitoare atentate teroriste.

”Cred că orice companie care îşi desfăşoară activitatea în Rusia şi care oferă servicii cetăţenilor ruşi trebuie să coopereze cu autorităţile în conformitate cu legea. Interzicerea Telegram nu îi va afecta pe ruşi, din moment ce există alternative viabile precum Viber sau WhatsApp”, a declarat German Klimenko, consilier al preşedintelui Vladimir Putin.

Citeste si...  Tăriceanu infimră zvonurile referitoare la un OUG privind amnistia și grațierea

FSB a intentat o acţiune judiciară contra Telegram în 2017, cerând codurile pentru decriptarea traficului de date al serviciului de mesagerie, care are aproximativ zece milioane de utilizatori în Rusia. În octombrie 2017, o instanţă din Moscova a amendat Telegram cu 800.000 de ruble (14.000 dolari) pentru refuzul de a oferi codurile de decriptare.

Serviciile de securitate din Statele Unite, Marea Britanie şi din alte ţări europene au cerut, de asemenea, codurile pentru decriptare ale aplicaţiei de mesagerie. Premierul Marii Britanii, Theresa May, a afirmat în ianuarie că mesageria Telegram riscă să devină „adăpost al infractorilor şi teroriştilor” din cauza refuzului de a oferi acces la informaţii serviciilor de securitate.