Featured, IT&C

Serviciile secrete și organele de anchetă penală din România au cerut informații despre 78 de conturi de Facebook

Autoritățile judiciare, forțele de ordine și serviciile de informații din România au realizat 54 de cereri care au vizat 78 de conturi de Facebook, dintre care 4 în regim de urgență, în perioada ianuarie – iunie a acestui an, potrivit raportului privind transparența publicat de către gigantul american.

Facebook precizează că fiecare caz este analizat dacă există suficiente argumente legale, iar compania respinge cererile prea vagi sau cere o mai mare specificitate în solicitări.

Acesta menționează că 50 de cazuri au fost în timpul procedurilor juridice, iar 4 în regim de urgență. Acestea au vizat 74 de conturi de Facebook, iar rețeaua socială a răspuns în 59,56% dintre solicitări, adică 28.

În solicitările de urgență, Facebook a răspuns doar într-un singur caz din cele 4.

Per total, Facebook a livrat autorităților române date în 57% dintre solicitări, adică mai puțin de două treimi.

De asemenea, compania a păstrat pentru 90 de zile informațiile din 20 de solicitări, care vizau 42 de conturi, până la primirea unor documente justificative.

Facebook nu dă publicității care sunt spețele respective, însă de regulă procurorii, Poliția și serviciile secrete solicită informații suplimentare în cazuri de pedofilie, crimă organizată sau terorism și siguranță națională.

La nivel global, Facebook a constatat o creștere cu 21% a solicitărilor din partea autorităților, comparativ cu prima jumătate din 2016, de la 64.279 de cazuri la 78.890 de cazuri.

Gigantul rețelelor sociale constată că, în SUA, 57% din solicitări au venit cu interdicția de a anunța utilizatorii respectivi.

blank

Imagini și filme fără drept de autor

Compania a mai anunțat și că a primit la nivel mondial 224.464 de sesizări în privința încălcării drepturilor intelectuale pentru Facebook (imagini sau filme difuzate, deși utilizatorii nu aveau dreptul de redistribuire), iar alte 70.008 de solicitări au fost în cazul rețelei de partajare foto Instagram.

Alte 41.854 de solicitări au fost trimise către Facebook pentru încălcarea unor mărci, iar 16.563 au vizat aceeași speță în cazul Instagram.

În fine, din cauza promovării unor bunuri contrafăcute, Facebook a primit 14.279 solicitări pentru platforma socială și alte 10.231 pentru Instagram.

blank