Serviciile secrete germane (BND) au spionat cel puţin o convorbire telefonică a fostului secretar de Stat american Hillary Clinton, au anunţat vineri mai multe publicaţii de presă şi site-uri de ştiri din Germania.

646x404

„Süddeutsche Zeitung” (SZ) şi canalele publice regionale de radioteleviziune NDR şi WDR îşi bazează relatările pe documentele furnizate agenţiei CIA americane de un spion din rândurile BND.

Markus R., germanul trădător care a lucrat şi pentru CIA, a fost arestat în iulie, acesta declarând că a înaintat americanilor 218 documente clasificate. Partea care-i îngrijorează pe nemţi este că încă nu ştiu ce documente au ajuns pe mână americanilor şi în ce măsură afectează anumiţi lideri germani sau afaceri aflate în derulare.

Mijloacele media din Germania citează o sursă anonimă din guvernul de la Berlin potrivit căreia conversaţia lui Hillary Clinton ar fi fost interceptată din greşeală, în timp ce ministrul se afla într-un avion al guvernului american.

Problema a fost ridicată de secretarul american de Stat, John Kerry, în cadrul unei întâlniri cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Spionarea unor personalităţi politice americane cum este cazul lui Hillary Clinton pare a fi o practică folosită de BND care ar fi fost mandatată de guvernul german „să spioneze un partener din NATO”, potrivit SZ şi NRD.

Dezvăluirile de anul trecut despre ascultarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de către informaţiile americane au nemulţumit personalităţile politice de le Berlin şi încă au efecte asupra unor tensiuni care încă se simt în relaţiile germano-americane, care de obicei erau puternice.

Citeste si...
Ciprian Marica se operează şi va rata meciul România - Irlanda de Nord