Sergiu Nicolaescu văzut prin ochii lui Cristian Tudor Popescu

Dar şi CTP văzut prin ochii lumii…

Cristian Tudor Popescu… Nu, să încep altfel… Nici n-a apucat Sergiu Nicolaescu să închidă bine ochii, că, asupra lui s-au şi năpustit hienele! De tot felul! Hămesite! Revărsate! Nemâncate! Nesătule! De când aşteptau ele un cadavru să-l sfâşie! Să-l devoreze. Să-l strivească. Să-l scuipe. Să-l halească. Mă rog, că n-au făcut-o când omul se mai putea apăra, mai putea răspunde, e altă discuţie. Dacă ai sânge în instalaţie, dacă te lauzi că ai spermatoizi în organul genital, dacă îl foloseşti, pe organ, zic, şi pentru procreat, nu doar pentru urinat, dacă, în fond, te numeşti om, dacă te numeşti, simplu, bărbat, fie că te cheamă CTP, Covaci, Puiu, sau cum te mai cheamă, sari ca vulturul la gâtul unuia, nu ca şobolanul! Şi, da, sunt unii care îl atacă în mod josnic, infam, infect, mizerabil, ruşinos, jegos pe Nicolaescu. Nici nu mai atacă regizorul, profesioinistul, atacă direct omul, idea, povestea. Sau şi una şi alta şi altele. Sar la gât ca vampirii, să curgă sânge! Muşcă. Trag cu ghiarele de halca de carne. Împroaşcă venin. Alţii, din motive de „s-a dat ordin pe unitate şi avem familie”, îl răstignesc de dimineaţă până noaptea, dar şi noaptea, în reluare, pe cel care a fost regizorul şi actorul Sergiu Nicolaescu. Dar de ce a vrut să fie incinerat? Dar la FBI ce a făcut? Dar a fost colaborator al Securităţii sau urmărit? Dar de ce se certa cu nevasta? Dar bătaia murdară pe avere de ce să dă? Dar… Şi ecranul televizorului se electrocutează regulat: senzaţional, şocant, extraordinar, fantastic, fulminant. Şi, când prezintă „senzaţionalul”, nu e nici măcar un fâs. Nişte jegojenii, pur şi simplu! Imaginea asta dezolantă a unei lumi în convulsii, a unor semeni de-ai noştri cu spume la gură, mă duce cu gândul la ultima scenă din „Osânda”, film realizat de Nicolaescu, aceea când Amza Pellea urcă pe munte cu crucea în spate, în timp ce potera, de jos, trage dezlănţuită în el şi-n urcuşul lui. Maestre Nicolaescu, bag seamă că încă nu-ţi e dat să te odihneşti. Mai ai lupte de dat. Mai ai roluri de făcut. Mai ai crucea de purtat! Golgota ta, maestre, e în toi. Deci, ia crucea mai bine pe umeri şi du-o zilele astea pân’ la cer. Şi dincolo de el. După vreo săptămână, după un timp, se vor sătura toţi clănţăii să muşte din tine. Să te mai facă iar şi iar carne de tun. Tu, cu corifeii, în cer. Cu Nemuritorii. Ei, cu pigmeii pe pământ. Sau sub el, sub nivelul mării… Îţi vor urma alţii la puricat, la scărmănat, la răstignit. Şi, la subtitlul următor o să trec după ce vă anunţ simplu: Cristian Tudor Popescu a scris şi a vorbit despre Nicolaescu în termeni mai mult decât duri, mai mult decât jignitori, mai mult decât umani. Şi, ce e mai crunt, ne atacă, e drept, cu o discreţie moderată, şi pe noi, ăştia care ne-am uitat la filmele lui Nicolaescu, le-am apreciat şi, poate, şi pe el, ca om, l-am înţeles. E bine aşa, domnule Cristian Tudor Popescu?

 

Cristian Tudor Popescu – CTP – în „Gândul”, despre Nicolaescu

Sincer, nu suntem deloc avocaţii lui Nicolaescu. Nu trebuie să facem noi asta. N-avem de ce. S-a apărat singur de-a lungul vieţii şi se apără şi acum, prin filmele pe care ni le lasă, chiar dacă e întins pe catafalc. Doar că, din punct de vedere cetăţenesc, măcar, avem dreptul să ne spunem punctul de vedere. Şi să avem propriile opinii. Şi să nu fim de acord cu ale celor care – flămânzi şi frustraţi şi viscerali mai sunt! – hăcuie şi înşfacă hălci de cadavru. Iată, pentru început, editorialul lui Crisian Tudor Popescu, apărut în „Gândul”: „Moartea domnului Nicolaescu mă emoţionează tot atât cât moartea comisarului Miclovan sau Moldovan, zâmbind relaxat cu borşul la gură „Un fleac, m-au ciuruit…” sau recepţionând ploaia de gloanţe ca pe un vibromasaj sub duş. Despre calitatea domniei-sale de executant al programului de propagandă naţional-comunistă comandat de Ceauşescu am scris de nenumărate ori analizându-i filmele. N-am s-o fac şi acum, când nu mai este, deşi valul de encomiasme care crapă ecranele de azi dimineaţă ar merita măcar un canal de deversare.Voi face doar, în calitate de cinefil, o mărturisire ruşinoasă: niciodată, niciunde, nicio imagine din filmele domnului Nicolaescu nu mi-a stârnit vreo emoţie. Mă număr printre astfel de handicapaţi sufleteşte, nu mulţi, din fericire pentru vigoarea românilor ca naţie.Domnul Nicolaescu a fost, cu siguranţă, cel mai bun manipulator al maselor de figuranţi neplătiţi în cinematografia română sub comunism. Altfel, opera sa este o uriaşă, sistematică şi tenace colecţie de clişee, conserve de cinema în sos de viu. Nicio idee cinematografică originală nu tulbură acest măreţ edificiu – singurele impurităţi creative pot fi găsite printre dialogurile şi situaţiile imaginate de scenaristul său, Titus Popovici. Umorul şi sensibilitatea domnului Nicolaescu sunt perfecte pentru a-l face să râdă sau să verse o lacrimă pe domnul Becali.Şi dacă asupra evidenţei că domnul Nicolaescu este cel mai mare regizor român sunt unii care mai cârtesc, domnul Becali este cel mai bun român fără niciun fel de discuţie.Ultimul film al domnului Nicolaescu văzut de subsemnatul a fost „Poker”, după care am simţit nevoia să mă spăl cu spirt pe ochi. Nu pot să nu mă întreb cum ar fi arătat următoarele bijuterii cinematografice ale maestrului dacă trăia 100 de ani. Pentru păcatul acestui gând sper că voi fi sancţionat de românii creştini adevăraţi, în vreme ce pe domnul Nicolaescu urmează să-l ierte Dumnezeu”. Deci, acesta este editorialul lui CTP, pardon, domnului Cristian Tudor Popescu din „Gândul”.

 

CTP la RTV… Cristian Tudor Popescu la RTV, dacă sună mai bine

Dar dezlănţuirea domnului Cristian Tudor Popescu, alias CTP, a continuat şi la RTV. A, că uitam: vă place editorialul? E ok? E bună condiţia de ciobani pe care ne-o dă tuturor? În sfârşit… Să vedem ce zice domnul CTP la RTV, după ce a scris editorialul mai sus prezentat: „Aş vrea să spun câteva cuvinte în apărarea unei minorităţi, a oamenilor din ţara asta, puţini, care nu tresar la filmele lui Sergiu Nicolaescu, care nu au fost emoţionaţi de filmele domnului Sergiu Nicolaescu, care nu consideră că filmele domnului Sergiu Nicolaescu au adus un pic de progres în arta cinematografică românească, nu vorbesc de cea mondială, deşi domnul Sergiu Nicolaescu a pretins că a realizat efecte de tip Matrix avant-la-lettre. (…) Domnul Sergiu Nicolaescu a făcut un lucru foarte pragmatic, foarte precis, atunci în anii 60 când s-a lansat. A dorit cu orice preţ să aibă succes de public. Domnul Nicolaescu niciodată nu a vorbit despre cinema în general, nu a vorbit ca un cinefil, nu a vorbit despre cineaştii din cinematografia mondială care l-au influenţat, de care îi place, nu a vorbit de teorii ale cinematografului. Dânsul a luat acest obiect numit aparatul de filmat şi şi-a propus să facă cu el o afacere de succes, o afacere în comunism şi a reuşit lucrul acesta. Atunci puteai ori să faci un film pe linie, stupid, de propagandă în legătură cu actul de la 23 august 44, cu comuniştii în ilegalitate la care nu se uita nimeni sau puteai să faci un film care era interzis. Sergiu Nicolaescu a ales soluţia de mijloc. Cum să dau eu populaţiei din România ceva care să intereseze în sensul cinematografului de consum şi în acelaşi timp să rămână în paradigma comunismului. Şi de fiecare dată a ales soluţia corectă, a ales soluţia naţionalistă, soluţia naţional comunistă dorită de Ceauşescu, în cazul Mihai Viteazul, în cazul Dacii… a ales soluţia comisarului Miclovan pentru filmele poliţiste pe care le-a cuplat cu ideologia comunistă, şi în felul ăsta a împăcat şi capra şi varza, o soluţie extrem de pragmatică care a ţinut. Problema este că domnul Sergiu Nicolaescu ştia foarte bine regulile cinematografului de consum, cinematografului comercial. În cinematografia de consum este o mare greşeală să fii original. Domnul Nicolaescu nu a comis niciodată eroarea de a fi original. A livrat publicului exact ce aştepta. Zeci de clişee, opera domnului Nicolaescu. De fiecare dată Sergiu Nicolaescu s-a gândit: ce să dau eu în momentul asta publicului ca să mănânce cu poftă? Cam ce ar fi în aer acum? Asta! E, asta dau. Sergiu Nicolaescu nu a făcut filme 3D, pentru că nu avea cea de-a treia dimensiune, profunzimea. Tot ceea ce a făcut dânsul se adresează perfect epidermei, superficialităţii.

Deci, în toată-i splendoare-i, domnul Cristian Tudor Popescu!

Lumea pe Facebook, despre Cristian Tudor Popescu – CTP…

Şi, temându-mă că, asemenea domnului Cristian Tudor Popescu, CTP, dacă vă sună mai bine la ureche astfel, or mai gândi şi alţii şi numai eu sunt pafaristă – şi sunt convinsă că sunt unii care gândesc şi e dreptul lor să facă asta, că doar nu mă pun eu de-a curmezişul gândirii lor – am căutat pe Facebook, printre cei care îmi sunt în listă, sau sunt în lista prietenilor prietenilor, opinii despre situaţie. Despre Sergiu Nicolaescu, despre CTP, domnul Cristian Tudor Popescu, despre corul de bocitoare de la… mă rog, în general. Redau mesajele, o parte insignifiantă dintre ele, despre chestiune. Nici măcar pentru vreo virgulă nu intervin în ceea ce au de spus oamenii. Uite:

Faraonul CTP , exponentul unei lumi ciudate , profesor fara portofoliu al moralitatii crestine , fost baiat de mingi prin ograda lui Dumitru Tinu si Viorel Paunescu , in perioada anilor 90. S-a remarcat prin forta interioara aplicata cu talent cand il tragea cu sania , prin cartier , pe Andrei Tinu, fost Lucinu. Dupa moartea lui Tinu, CTP s-a jurat cu mana pe inima ca nu stie nimic despre existenta fiului ilegitim . Bon caractère, bon cazier …”

„un nevinovat de inginer format la scolile raposatului,corigent la ceea ce l-a format ca om al societatii,nu ca inginer ca nu prea a avut legatura cu planseta,asta a dat din gura!”

„toti sunt niste jigodii care manipuleaza prostii! Aia vechi i-au dat afara. Nu au locuri de munca si sunt niste paria. Ca nu au acceptat compromisurile lor. Sa ii pupe si sa le dea limbi!. Am 20 de ani de presa dar nu am facut si nu voi face asta niciodata!”

„Stai sa vezi ce showuri patrimoniale de presa o sa iasa la moartea lui Tiriac, Ilie Nastase, Becali, Botezatu, Romanita Iovan, Irinel Columbeanu, SOVantu….Atunci sa vezi fufe deghizate in jurnaliste si aurolaci vopsiti in „analisti” care or sa se isterieze atunci cand o veni vorba de modul in care se vor imparti averile astora…”

„CristianTudor Popescu n-a ezitat sa-si mai dea odata bracinarii jos , in public . Cinefilul care este , analistul psihiatriei nationale, jurnalistul de exceptie care infirma regula . Fostul „contributor” la Minitehinicus care ne-ar fi ars pe rug in Piata Universitatii in iunie ’90.

un om care „se pricepe la toate”, caustic si veninos ..”

„are si pretul lui de vanzare dupa convenienta .. o farsa !”

„Ma intreb ce opera de asa „mare valoare” lasa in urma CTP-ul de a devenit el gurul culturii Romanesti?”

„gurul sau curul ?”

„urat comportamentul lui CTP…la moartea lui ce se va discuta?”

„Comisare ai avut dreptate!A fost ultimul glont insa ai plecat pe un drum care il stim si noi!” „De acum incepe legenda!!!”

„Nicolaescu a facut filme pentru consumul public, nu avortuluri spontane pentru juriul marilor festivaluri care au incetat de mult sa mai respire”

„D-zeu sa-l odihneasca in pace !!! mi-e sila de toate barfele prostilor care nu au respect si bun simt !”

„Acum pe RTV: „Scandalul declansat pe tema averii lui Sergiu Nicolaescu”. Cine a auzit de scandal? A revendicat cineva averea marelui regizor? P.S.: Cica ADN-ul nu s-ar mai putea face daca trupul va fi incinerat. Ce sa zic? Un fleac ! „Doar” niste prosti care cuiruiesc memoria unei valori a neamului.”

„ia. inventeaza stiri la fel ca iRealitatea de parca ar fi… surori. :)))”

„RTV-ul disperat de rating mare si audienta , pateaza memoria maestrului, afisand cu litere de schioapa , excusivitati cu scandal, cu diagnostice false, cu copii din flori, si f suparati ca nu au acces la funeralii.”

„Doamne DUMNEZEULE !!!! * mare este gradina ta …. iar in nauntrul ei ….multi idioti si rautaciosi !!! * Chiar ori fi treminat cu adevarat…facultatea de jurnalism ???? sau pur si simplu au asa … niste diplome !! – Mai repede sant niste ….. babe dupa sant , sau niste tate de mahala sau din coltul strazii care…. nestiind alt ceva mai bun…. si neavand ce sa faca ! se leaga … de vietile si intimitatile vecinilor si ale altor persoane , fiind conduse de nestiinta si incultura , nu astiu si nici nu pot alt ceva decat : BARFA !!! – RUSINE !!!! RUSINE bai mizerabililor de asa zisi – jurnalisti !!!- mai repede meritati sa vi se spuna si sa fiti catatlogati ca : simpli vanzatori de ziare !!!! Da , sa stiti ca si ei sant mai cu respect si cu mai mult :bun simt !! decat voi …. hiene mizerabile ….. cu diplome si titluri !!!!!pe care nu le meritati !!”

Domnule Cristian Tudor Popescu, nu ştiu, la încheiere, ce să zic. Decât că, domnule CTP, cred că aţi exagerat. Vă luptaţi cu morţii? Morţii mă-sii, cum ar veni, de situaţie, domnule CTP!

 

Citeste si...  GICĂ POPESCU - MIHAI STOICA, aproape de BĂTAIE în închisoare