Deputatul Cătălin Nechifor a scris, vineri, pe Facebook, că refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii propuși la Dezvoltare și Transporturi întărește ideea potrivit căreia planul șefului statului ar intenționa să lanseze în dezbatere publică subiectul trecerii României la o republică prezidențială.

„Pare, din ce în ce mai clar, că planul președintelui Iohannis este schimbarea actualei forme de republică, într-una prezidențială (…) Klaus Iohannis are nevoie ca de aer de o platformă de comunicare, cât timp platforma politică a PNL nu pare să îl ajute foarte mult, mai ales odată cu intrarea în cursa prezidențială a lui Dacian Cioloș. În afară de a lua la pumni guvernarea PSD ALDE – și așa vai de mama ei, e nevoie și de ceva pe pozitiv, în antiteză cu Dragnea și Tăriceanu, iar modelul de republică poate fi un subiect pe care publicul larg îl înțelege ușor și e posibil sa îl și îmbrățișeze”, a scris deputatul Cătălin Nechifor pe Facebook.

„Schimbarea de atitudine, din cea de președinte contemplator, în președinte decizional, ca să nu folosesc dictator, poate fi pe placul românilor, atâta timp cât PSD și ALDE au irosit fără nicio emoție doi ani de liniște în care puteau sa facă foarte mult din ceea ce au promis. Iar acum, după atâtea bâlbe guvernamentale, Klaus Iohannis poate impune agenda jocului politic, trimițându-i pe Dragnea și Tăriceanu să se joace dea propunerile de miniștri până se vor plictisi. Asistăm practic la o situație de pat din șah, și unii și alții ar vrea mat, prin acțiunea de suspendare a președintelui, dar ambele tabere sunt în imposibilitatea de a face vreo mișcare, știindu-se faptul ca o eventuală punere în operă a acestui plan l-ar reinventa pe Iohannis, chiar dacă acesta face tot ceea ce îi stă în putință în acest sens, în timp ce coaliția de guvernare încearcă sa mute subiectul într-o zonă adiacentă, încercând punerea sub acuzare a președintelui”, a adăugat deputatul.

Citeste si...  Cum iti organizezi frigiderul si cum eviti sa arunci mancare

„Cred că principala cauză este dată de incapacitatea marilor partide de a face politici publice articulate, bine comunicate publicului larg și care sa aibă efecte pozitive pentru oameni, pe termen scurt și mediu. Și mă refer aici și la PSD și la PNL, chiar dacă primii sunt la guvernare iar liberalii sunt cel mai mare partid din opoziție. Și cred că ambele partide și – au dezamăgit foarte mult propriul lor electorat, se vede de altfel și în sondajele de opinie (…) Klaus Iohannis a speculat foarte bine această disoluție în rândurile social democraților și liberalilor și își va impune pas cu pas agenda prin care să câștige cel de al doilea mandat de președinte, fără a conta foarte mult pe mașina de partid a PNL”, a apreciat Nechifor.

„Singurul factor perturbator ar putea fi apariția unui candidat nou la funcția de președinte al României, care, din postura de outsider sau de challanger, să aibă capacitatea de a intra în turul 2, unde va avea un avantaj uriaș, își va conserva zestrea electorală din primul tur, dar va culege și voturile negative la adresa lui Klaus Iohannis. Sau Liviu Dragnea. Și dacă ne gândim că ultimii doi președinți aleși au intrat în campanie, nu aș spune că de nicăieri, dar cu siguranță foarte târziu, atât de târziu că mai nimeni nu le dădea șanse”.

.