O circulară semnată de Laura Codruța Kovesi pe vremea când conducea DNA, difuzată vineri seară la Antena 3, face referire la faptul că pe parcursul urmăririi penale au existat situații când o persoană a fost audiată și ca martor cu identitate protejată și ca martor cu identitate reală. Documentul, susține Antena 3, face parte din materialul în baza căruia Kovesi este cercetată pentru grup infracțional organizat.

„Urmare ședinței săptămânale de analiză a soluțiilor avute cu procurorii Secției judiciare penale la data de 05.10.2016 și la care au fost invitați să participe toți procurorii șefi secție/serviciu/birou din cadrul structurii centrale a direcției, a rezultat că au fost întâlnite situații când, pe parcursul urmăririi penale aceeași persoană a fost audiată atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât și în aceea de martor cu identitate reală.
S-a apreciat că nu există vreun impediment pentru procurorul de caz de a proceda în această modalitate, cu precizarea că cele două declarații nu constituie probe distincte în cadrul procesului penal, necesitatea acestei audieri rezultând în funcție de stadiu urmăririi penale.
Totodată, procurorul va informa numai instanța de judecată despre această situație la momentul trimiterii dosarului în judecată sau pe parcursul cercetării judecătorești, pintr-o adresă cu regim secret de serviciu”, se arată în adresa care a plecat în octombrie 2016 din cabinetul fostului procuror-șef DNA Laura Codruța Kovesi.
Secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție a anunțat vineri oficial că Laura Codruta Kovesi a fost pusa sub invinuire pentru constituire de grup infracțional organizat. Kovesi este acuzata de SIIJ ca a dat o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate
reală, precum si ca ar fi determinat un sef de sectie sa confirme un rechizitoriu nelegal.

Citeste si...
Ştii cum să-ţi menţii sănătatea în zona intimă?!

Kovesi a răspuns acuzațiilor SIIJ: „Circulara la care se face referire în comunicatul de presă nu a fost un ordin, ci o sinteză a concluziilor desfășurate la o ședință de lucru internă din DNA, prin care s-a comunicat tuturor procurorilor că a existat o situație în care procurorii de caz au audiat un martor cu identitate reală și apoi și cu identitate protejată. Prin circulara respectivă am transmis tuturor procurorilor modul în care a fost soluționată situația de către instanța de judecată. Esența sintezei a fost aceea că judecătorul trebuie încunoștințat de către procuror în cazul în care este vorba de același martor”.

Circulara difuzată de Antena 3:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.