Actualitate, Featured

Senatul României a decis: Graţierea se întoarce la Comisia Juridică.

Graţierea face cale întoarsă la Comisia Juridică, a decis PSD- ALDE în plenul Senatului. Astfel, votul dat a fost de retrimitere la Comisie. Decizia vine după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a impus și în scandalul iscat pe Legea grațierii. Dragnea a spus că nu este de acord cu amendamentele adoptate în Comisia juridică din Senat și dorește ca legea să treacă în forma venită de la Guvern. Ca atare, proiectul a mers la plen doar pentru a fi retrimis la Comisia Juridică. În schimb, în dezbaterilor, a avut loc şi un protest la balconul Senatului. Mai mulţi deputaţi USR, printre care şi Nicuşor Dan, au urcat la balcon, având pancarte pe care scria: „Respingeţi legea Graţierii”.

În ședința Biroului Permanent al Senatului s-a decis ca legea să fie trimisă la plenul Senatului, iar acesta să o retrimită la Comisia juridică pentru a se pune în aplicare voința lui Dragnea.

În acest context, Comisia juridică va respinge toate amendamentele și va vota legea în forma venită de la Guvern.

Potrivit unei simulări făcute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi transmisă Comisiei juridice a Senatului, de legea graţierii adoptată în forma votată luni urmează să beneficieze 1.032 persoane condamnate la închisoare cu executare. Dintre acestea, 433 ar urma să beneficieze de articolul 1, alineatul 1 al legii, care prevede că ”pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri definitive, se graţiază (…) în întregime, pedepsele de până la 3 ani, inclusiv”. Alte 10 persoane care ar urma să beneficieze de graţiere sunt 9 minori şi un condamnat care a împlinit 70 de ani.

În ceea ce priveşte condamnaţii care urmează să beneficieze de o reducere cu 3 ani a pedepselor, numărul acestora este de 589, potrivit simulării transmise de ANP.

Ultimul cuvânt pe proiectul legii grațierii îl are Camera Deputaților care este for decizional.

blank