Senatul a adoptat luni o propunerea legislativă privind modificarea şi completarea legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, cu 85 de voturi pentru, 41 impotriva si 2 abtineri.

sova-ponta

Aceasta lege infurie DNA pentru ca o serie de probe administrate de procurorii anti-coruptie in mai multe dosare, inclusiv in cele a lui Dan Sova si Victor Ponta (amandoi urmariti penal pentru fapte savarsite ca avocati), nu ar mai putea fi folosite, devenind nule.

Potrivit proiectului, procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a „suporturilor de sunet, imagine si date”, adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor.
DNA considera ca aceste modificari legislative ar pune avocatii mai presus de anumite dispozitii ale Codului de Procedura Penala.

„Adoptarea unor astfel de modificari ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de Procedura Penala care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita. Actualul Cod de Procedura Penala asigura suficiente garantii privind exercitarea activitatii de avocat precum si confidentialitatea relatiei avocat-client.

Citeste si...  Incredibil! Un fost candidat la Primăria Capitalei l-a denunţat pe Victor Ponta la DNA

În prezent, activitatile care determina efectuarea unor perchezitii sau alte actiuni investigative la sediul unor cabinete de avocatura, se pot realiza doar atunci ”când exista date ca avocatul savârseste sau pregateste comiterea unei infractiuni” , astfel de masuri fiind exercitate cu controlul prealabil al judecatorului. Adoptarea unui astfel de proiect ar avea ca si consecinta nulitatea unor probe deja administrate în dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atât în faza de urmarire penala, cât si pe rolul instantelor de judecata”, arata DNA intr-un raspuns remis agentiei de presa Hotnews.ro,

Acelaşi proiect stabileşte că avocatul nu va răspunde dacă nu denunţă infracţiuni planificate de care află prin prisma profesiei, cu excepţia omorului sau a uciderii din culpă, genocid, crimei împotriva umanităţii sau crimei de război, răpirii, luării de ostateci ori atacului terorist. Initiativa legislativa apartine senatorului PSD Ioan Chelaru. Senatul este prima Camera sesizata. Decizia finala va fi luata de Camera Deputatilor.