Actualitate, Featured

Senatul A ADOPTAT MODIFICĂRILE Codului penal

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege care aduce modificări Codului penal, cu voturi 74 de voturi „pentru”, 9 abţineri şi 28 de voturi „împotrivă. Iniţiativa urmează să fie votată şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Înaintea votului final pe proiectul de lege, senatorii au aprobat fiecare amendament în parte. Toate propunerile PNL şi USR au fost respinse.

Parlamentarii partidelor de opoziţie au încercat să boicoteze plenul în care a fost dezbătut şi votat proiectul. Ei au părăsit timp de câteva minute sala, în speranţa că nu va fi întrunit cvorumul necesar pentru votul asupra iniţiativei legislative. Aleşii USR au afişat bannere cu mesajul „Fără penali”.

Senatorii PNL, USR şi PMP s-au întors, la scurt timp, în sală, auzind că preşedintele de şedinţă, Adrian Ţuţuianu anunţă că există cvorum pentru continuarea lucrărilor.

Cseke Attila a anunţat că UDMR nu va susţine proiectul, dacă nu vor fi respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu. Uniunea asigurase cvorumul când Opoziţia a ieşit din sală.

”Această propunere a fost îndelung dezbătută, în prezenţa CSM, Ministerului Public,”  declarat, de la tribună senatorul PSD Şerban Nicolae, în numele iniţiatorilor proiectului de lege. Am întârziat foarte mult în a pune în acord legislaţia cu deciziile CCR. Propunerile care s-au făcut au fost cu bună-credinţă şi cu transparenţă. Nu s-au făcut fără dezbateri. Majoritatea amendamentelor provin de la CSM şi asociaţiile profesionale. Am văzut actuală formă şi sunt mulţumit de această formă. Eu cred că judecătorii nu au nicio vină în faptul că Parlamentul a întârziat enorm cu aceste legi. Vă rog să reţineţi raportul adoptat de Comisie şi amendamentele admise. Vă rog să susţineţi proiectul de lege aşa cum a fost adoptat de Comisia specială.” 

 

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a anunţat, înaintea votului, că Uniunea nu va susţine proiectul, dacă nu vor fi respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu.

“S-au introdus două chestiuni în plus la abuzul în serviciu, şi anume reducerea limitei maxime de pedeapsă de la 7 la 5 ani şi s-a introdus sintagma pentru a obţine pentru sine, soţ, afin sau rudă până la gradul II un folos patrimonial. Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate să fie de acord. Vă spun ca din dezbatere atunci când amendamentele respinse se susţin, vom vota cele două amendamente care ar rezolva cele două chestiuni, să rămână neglijenţa în serviciu şi abuzul în serviciu în forma cerută de CCR. Dacă acest lucru nu se întâmplă, UDMR nu va putea susţine propunerea legislativă,” A declarat Cseke.

De cealaltă parte, senatorul USR Nicu Fălcoi a acuzat că, prin felul în care a fost modificat Codul penal, “PSD a inventat un nou mod de a fura”.

„După ce am aflat noua definiţie pentru abuzul în serviciu, articolul 297 din noul Cod penal, primul gând fost să văd dacă va mai rămâne în România vreun dosar întocmit pentru această infracţiune,” s-a întrebat în plen senatorul USR Nicu Fălcoi. ”Nu de alta, dar că să îmi pot da seamă dacă domnul Iordache, Nicolicea şi ceilalţi reprezenanţi ai PSD-ALDE şi UDMR din comisie, şi-au îndeplinit toate sarcinile trasate sau le-a mai scăpat cumva, ceva care l-ar putea face din nou pe domnul Dragnea să îşi ceară scuze infractorilor. PSD a inventat un nou mod de a fură, HOŢIA ALTRUISTĂ, în care împarţi cu o ceată de altruişti politici ce ai furat de la români”

Senatorul PNL Alina Gorghiu a avertizat că un vot de adoptare a proiectului care aduce modificări Codului penal “nu reprezintă altceva decât ambiţia unui singur om”.

„Stimaţi colegi, din păcate, discutăm într-adevăr, un proiect esenţial pentru democraţia din România, în nişte condiţii de necalificat în termeni civilizaţi. Lipsă de cvorum la o asemenea lege importantă  mi se pare de nepermis. Proiectul de Cod penal, pe care astăzi, într-un raport cald încă, îl veţi vota, nu reprezintă altceva decât ambiţia unui singur om, şi vorbim de o ambiţie cât se poate de absurdă. E vorba de o lege importantă, de o lege majoră, care nu doar că nu are în spate un studiu de impact, dar nu are nici măcar un amărât de ministru al Justiţiei prezent în sala de plen astăzi. Sunteţi mândri că nimeni de la Guvern nu a venit să reprezinte instituţia pe care o susţineţi dumneavoastră?”, a întrebat Alina Gorghiu, adăugând că PNL va vota împotriva adoptării proiectului.

Parlamentarii PNL şi USR vor contesta la CCR modificările aduse Codului penal, acuzându-i pe aleşii puterii că procedura de schimbare a Codului nu a fost făcută cu respectarea regulamentului.

blank