Senatorul Gabriel Mutu (PSD) si deputatul Mario Ernest Caloianu (UNPR) sunt urmariti penal in dosarul in care procurorii DIICOT l-au retinut miercuri pe Dragos Nedelcu, fost membru in CA al Realitatea Media, suspectat de evaziune fiscala si spalare de bani.

image-2014-10-8-18264654-41-mario-caloianu-gabriel-mutu

Dosarul vizeaza activitatea unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala si spalare a banilor proveniti din infractiuni.

In cazul lui Caloianu, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus extinderea urmaririi penale si pentru fals in declaratii.

Anchetatorii precizeaza ca deputatul, in declaratia de avere depusa la 21 ianuarie 2014, a consemnat in mod nereal ca are ca surse de venituri doar salariul de parlamentar, fara a mentiona ca obtine venituri si din administrarea a doua firme (SC Eurobec Grup Construct SRL si SC Euromarabian SRL).

Gabriel Mutu este urmarit penal si pentru folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii si fals in inscrisuri sub semnatura privata. „Fata de acesta exista suspiciunea rezonabila ca a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, in facturile emise de societati comerciale de tip fantoma inscrisuri justificative, care au fost inregistrate in contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, si in baza carora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Building Management SRL in conturile societatilor mentionate”, mai precizeaza DIICOT.

Tot senatorul este acuzat ca in perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064 692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL, in conturile a cinci dintre societatile de tip fantoma administrate de membrii grupului infractional organizat. Banii au fost dobanditi, in final, de senator, dupa ce suma a fost fractionata si transferata in conturile altor societati comerciale, de tip fantoma, administrate tot de membrii grupului infractional organizat, fiind apoi retrasa in numerar, in scopul ascunderii originii infractionale, sustin anchetatorii.

In acest dosar a fost retinut si Bogdan Viorel Mitu, acesta fiind prezentat miercuri seara, alaturi de Dragos Nedelcu, instantei supreme, cu propunerea de arestare preventiva.

Romania Libera a inormat in cursul zilei de miercuri, citand surse, ca enatorul PSD Gabriel Mutu si deputatul PPDD Mario Ernest Caloianu ar fi suspectati in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 4,5 milioane de euro in care procurorii DIICOT l-au retinut miercuri dimineata pe Dragos Nedelcu, fost jurnalist si apropiat al lui Sorin Ovidiu Vintu.

Intre 2010 si 2014, gruparea infractionala vizata ar fi spalat bani proveniti din infractiuni, prin folosirea unor societati comerciale de tip fantoma, care nu au declarat sediile secundare in care isi desfasoara activitatea, in scopul sustragerii de la efectuarea verificarii financiare, fiscale sau vamale, precum si pentru sustragerea de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.

In aceeasi perioada, prin folosirea societatilor tip-fantoma, membrii gruparii au dispus transferarea intre conturile societatilor a unor sume de bani provenite din infractiuni, in scopul ascunderii originii infractionale, urmate de retragerea acestora in numerar si inmanarea catre administratorii firmelor care au sustras acesti bani de la plata obligatiilor financiare si fiscale catre partenerii de afaceri si stat, care astfel au dobandit aceste sume cunoscand ca provin din infractiuni.

DIICOT precizeaza ca fata de inculpatul Tomescu Ion, liderul gruparii, exista suspiciunea rezonabila ca a dobandit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscand ca banii provin din infractiuni. Suma totala estimata a fi transferata si retrasa in numerar in perioada mentionata este de 100 de milioane de lei.

Printre societatile beneficiare ale infractiunilor se numara, potrivit anchetatorilor, societati din domeniile constructii de autostrazi si alte constructii civile, constructii feroviare, IT, paza si protectie, moda etc.

Dragos Nedelcu, fost jurnalist si apropiat al lui Sorin Ovidiu Vintu, a fost retinut de procurori intr-un dosar de evaziune fiscala, potrivit Biroului de presa al DIICOT. Nedelcu este acuzat ca ar spalat bani negri proveniti din evaziune fiscala prin intermediul mai multor firme fantoma, iar procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile si pe sase masini ale familiei Nedelcu, relateaza Paginademedia.ro

Dragos Nedelcu a fost ziarist la Capital in anii 2000, dupa care a trecut in imperiul media al lui SOV. Aici s-a ocupat de diverse proiecte, printre care si televiziunea de business Money TV, ajungind chiar membru in Consiliul de Administratie al societatii care edita Realitatea TV.

Numele lui Nedelcu a fost vehiculat si in stenogramele din dosarul de santaj al lui Vintu, dosar in urma caruia mogulul media a fost condamnat la inchisoare.

Nedelcu a fost partener cu un alt locotenent al lui Vintu, Sorin Freciu, in firma Money Channel Consulting, care a castigat contracte majore cu diverse institutii ale statului roman pentru proiecte de impaduriri – proiecte carora li se facea apoi reclama la Realitatea TV.

Informatia initiala despre retinerea lui Nedelcu a fost publicata de Antena3.ro.

Citeste si...  iPhone 6: Spigen a început precomenzile pentru carcase de iPhone 6