Economic, Featured

Semnele crizei! România e mai săracă decât în 2009, când s-a împrumuttat la FMI. Căderea nu se oprește aici!

blankRezervele valutare ale României au continuat să scadă și în august și au ajuns la un nivel nemaiatins din decembrie 2009, când țara noastră se afla încă în plină criză și abia luase un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI și Banca Mondială.
Vestea proastă este că, cel mai probabil, rezreva valtară va continua să scadă, având în vedere că Banca Naţională a României a intrat deja într-o perioadă în care intervine semnificativ pe piaţa monetară, pentru creşte nivelul lichidităţilor şi a evita creşterile dobânzilor medii ROBOR.

Aşa cum a mai arătat Capital, băncile au atras recent, într-o singură licitaţie, peste 12 miliarde de lei, nivel nematins din 2013.

Pentru a putea împrumuta băncile cu lei, BNR se foloeşte de rezerva de valută, ceea ce înseamnă că nivelul rezervei va continua să scadă pe măsură ce BNR va fi forţaţtă să intervină pentru a păstra dobânzile.

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au scăzut cu 1%, la 31,060 miliarde de euro, în august comparativ cu nivelul de la finalul lunii iulie, se arată într-un comunicat al instituţiei.

În cursul lunii au avut loc intrări de 837 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 1,155 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,448 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2018 au fost de 34,508 miliarde de euro, faţă de 34,845 miliarde de euro la 31 iulie 2018.

Plăţile scadente în luna septembrie 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 199 milioane euro.

Capital.ro

blank