Promo

Semineu electric sau pe lemne? Care este cea mai buna solutie de incalzire a locuintei?

Tuturor ne place sa ne bucuram de confort termic ridicat, mai ales pe timp de iarna, cand temperaturile negative afecteaza intreg mediul inconjurator. Pana acum considerate un lux, semineele au inceput sa reintre in gratiile romanilor, atat datorita preturilor scazute de achizitie, cat mai ales modelelor ergonomice si moderne, potrivite oricaror stiluri decorative sau incaperi.

Evolutia tehnologica a condus la aparitia multiplelor modele de seminee, de la cele pe lemne, la cele pe gaz si electrice, pana la cele pe bioetanol sau peleti. Tocmai din cauza multiplei palete de seminee, apare, inevitabil, si intrebarea: ce sa aleg pentru locuinta mea?

E drept ca sunt persoane care apreciaza caldura naturala, oferita de arderea lemnelor, dar la fel de comune sunt si cazurile in care dimensiunile reduse ale locuintei nu permit decat amplasarea modelelor electrice.

Totul despre semineele pe lemne

Primul si cel mai cunoscut este un semineu pe lemne, cu rolul initial de preparare a hranei si de incalzire a locuintei. Cu timpul, aspectul rigid a fost mult imbunatatit, la fel si materialele folosite. Astazi, un semineu pe lemne poate fi creat dupa gustul si rigorile de design ale incaperii in care va fi amplasat, fara a renunta la randamentul termic.

E drept ca semineele pe lemne genereaza o ambianta placuta in incapere, atat datorita luminii emanate, cat si a zgomotului sau mirosului de lemn ars, insa pe cat de feerica este imaginea, pe atat de complicata poate fi intretinerea si montajul unui semineu sau a modelului de soba tip semineu. Semineul pe lemne necesita un montaj special, realizat de specialisti, necesita cos pentru fum si o intretinere atenta. De asemenea, ai nevoie de cateva elemente de protectie (vatrai, gard sau grilaj de protectie etc).

Pe scurt, cateva dintre avantajele unui semineu pe lemne:

  • caldura autentica, data de flacara naturala;

  • se poate opta si pentru o soba tip semineu, cu combustibil lemnos;

  • semineele cu focar inchis pot fi folosite ca centrale termice;

Si dezavantaje:

  • nu se poate muta;

  • pregatirea focului;

  • este o sursa de incalzire mai potrivita pentru case decât pentru apartamente;

  • necesita o sursa continua de lemn si un loc uscat pentru a-l stoca;

Semineele electrice confera majoritatea avantajelor unui semineu traditional, dar nu au nevoie de nici un fel de pregatire inainte de folosire si necesita intretinere zero

Daca preferi o sursa de incalzire sigura, fara a renunta la imaginea lemnului ars, semineul electric este o buna varianta de achizitie. Gama variata de modele, culori si dimensiuni, alaturi de randamentul ridicat si functii moderne, sunt doar cateva dintre avantajele pe care semineele electrice ti le pot oferi.

In ceea ce priveste gama de seminee electrice existente pe piata din Romania, un aspect ce nu trebuie neglijat este pretul. Comparativ cu semineul pe lemne, ce necesita combustibil permanent, are costuri mai mari de instalare, cel electric asigura functionarea pe efect de flacara costa doar 3 bani/ora, si facturi lunare reduse, insa este adevarat ca semineul electric nu incalzeste casa la fel de bine ca un semineu pe lemne.

Aspectul, la fel de important. Multi dintre clienti iau in calcul aspectul vizual, in detrimentul randamentului termic. Insa semineele electrice reprezinta combinatia perfecta de dintre eleganta si modernism, puse in valoare de confortul termic ridicat.

Modelele avansate chiar permit alternarea parametrilor precum culoarea focului, viteza acestuia, forma focului si intensitatea luminoasa, permitandu-ti sa reglezi in amanunt felul in care va “arde” focul digital.

Exista doua modalitati principale de incalzire cu ajutorul semineului electric. Prima este reprezentata deventilare fortata cu ventilator (similar cu o aeroterma) care incalzeste aerul, iar cea de-a doua, de incalzire in spectrul infrarosu, similar cu radiatoarele cu quartz, care incalzeste persoanele si obiectele din incapere.

Tot pentru confortul tau, cele mai noi seminee electrice dispun de functii avansate, precum:

  • Trepte de putere – ce pot fi selectate in functie de necesitatile tale de incalzire, prin care ai un control mai bun asupra temperaturii si a consumului;

  • Silentiozitate – majoritatea modelelor existente nu emit sunete mai mari de 50 dB;

  • Sunete specifice unui semineu pe lemne, dar la un cost mai mic – unele seminee electrice nu doar afiseaza un foc de lemne digital convingator, dar emit si sunetul specific al lemnelor care pocnesc in timpul arderii;

  • Termostat – permite pastrarea unei temperaturi dorite in incapere;

  • Telecomanda – o optiune de luat in considerare pentru persoanele comode;

  • Timer – se poate regla intervalul de functionare;

  • Afisaj digital – util pentru a observa parametrii de functionare ai semineului.

Dacă te tentează gândul achiziționării unui șemineu electric sau pe lemne și ești indecis, Pefoc.ro oferă consultanță în vederea obținerii celei mai bune soluții pentru tine si casa ta.

blank