Actualitate, Featured

Şeful Unifarm, chemat la DNA, pentru o mită cerută în timpul pandemiei

Directorul UNIFARM, Adrian Ionel Eugen, este acuzat de procurorii DNA pentru că ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru un contracat de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale), la începutul lunii martie. Echipamentele livrate erau neconforme. Directorul UNIFARM a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

ACTUALIZARE: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație in vederea luării deciziilor care se impun în cazul directorului general al SC Unifarm SA, Adrian Ionel, în urma comunicatului Direcției Naționale Anticorupție.

Adrian Ionel Eugen a declarat pentru Mediafax că este nevinovat. „Sunt nevinovat şi aştept să pot convinge prin dovezi cu privire la acest fapt.”

Directorul UNIFARM, Adrian Ionel Eugen, este acuzat de procurorii DNA pentru o mită de 760.000 de euro.

„În calitate de director general al C.N. Unifarm SA, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale).

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

În plus, cele 1 milion de măști livrate și receționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract”, se arată în referatul procurorilor.

Procurorii DNA susțin că acesta ar fi determinat un funcționar din UNIFARM să ateste în mod nereal livrarea de echipamente. Șpaga pretinsă de directorul UNIFARM nu a mai ajuns la directorul UNIFARM, motiv pentru care acesta a reziliat contractul.

„Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.

Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit , inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Din totalul echipamentelor conținute în contract a fost livrată și plătită doar o parte, respectiv 1 milion de măști (care de altfel nu corespundeau specificațiilor tehnice) și 26.000 de combinezoane.

Prin modalitatea descrisă s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA, reprezentând contravaloarea celor 1 milion de măști de protecție neconforme cu cele care au constituit obiectul contractului”, mai precizează procurorii DNA.

Adrian Ionel Eugen mai este acuzat că ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale.

„Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA”, se mai precizează în referatul DNA.

Adrian Ionel Eugen este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Cine este Adrian Ionel Eugen, directorul UNIFARM
Conform informațiilor publicate pe contul personal de pe o rețea socială, înainte de a conduce Unifarm, Adrian Ionel a deținut, pe lângă alte poziții în domeniul privat, posturi la spitalul privat Sanador sau la Relad Pharma, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din România la acel moment. La câțiva ani după ce Adrian Ionel a părăsit Relad, compania s-a aflat în centrul unuia dintre cele mai spectaculoase scandaluri de insolvență de pe piața farmaceutică din România. Adrian Ionel a mai lucrat și în cadrul Societății Naționale de Radiocomunicații, scrie HotNews.

De asemenea, Adrian Ioanel Eugen a fost numit și director al Institutului Cantacuzino.

Nu este pentru prima dată când Adrian Ionel conduce UNIFARM S.A. Acesta a mai fost numit director în perioada mandatului interimar de ministru al Sănătății asumat de fostul premier Victor Ponta în toamna lui 2012. În aceeași perioadă, președinte al Consiliului de Administrație Unifarm a fost numit Ion Maranda, despre care realitatea.net susține că a fost șeful Direcției de Protecție Interna al SRI.

blank