Președintele Donald Trump vrea să scape de unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi. Liderul de la Casa Albă a provocat un adevărat șoc când le-a dezvăluit consilierilor numele celui pe care-l va da afară a doua zi după alegeri. Nimeni altul decât Șeful Pentagonului Mark Esper!

Șeful Pentagonului nu mai e pe placul lui Donald Trump, scrie Bloomberg. Candidat pentru un al doilea mandat la Washington, Trump a discutat în privat cu consilierii săi despre posibilitatea înlocuirii actualului ministru al Apărării, în urma unui număr tot mai mare de dezacorduri între cei doi. O sursă de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că Trump și Esper „nu sunt în cele mai bune relaţii”, însă președintele nu vrea să facă nicio mutare înainte ca alegătorii să decidă pe 3 noiembrie cine va conduce țara.

Totuși, vestea că Mark Esper va fi înlocuit de la conducerea US Army stârnește rumoare și în NATO, acolo unde secretarul american al Apărării are relații apropiate cu toți omologii săi.

Steagul Confederației sudiste, mărul discordiei dintre Trump și Esper
Mark Esper este respectat deopotrivă de republicani şi democraţi, fiind văzut ca o mână fermă la conducerea Pentagonului în timpul unei administraţii turbulente, când Donald Trump a încercat să atragă de mai multe ori armata în rezolvarea unor probleme de politică internă stringente, între care ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul.

În plus, se pare că Donald Trump a fost neplăcut surprins de opoziţia lui Mark Esper faţă de invocarea Legii Insurecţiei (Insurrection Act, din 1807) privind desfăşurarea de militari pe străzile marilor orașe pentru a potoli tulburările sociale care au izbucnit în iunie după moartea afro-americanului George Floyd.

De asemenea, secretarul Apărării a fost în dezacord public cu Trump și când s-a interzis de facto arborarea steagului Confederaţiei sudiste din Războiul de Secesiune (1861-1865) la toate bazele americane din lume, în timp ce preşedintele a luat apărarea susţinătorilor acestuia, invocând libertatea de exprimare. Se pare că problema steagului confederat este, de fapt, o sursă importantă de tensiune între cei doi.

Deşi parte inalienabilă a istoriei Statelor Unite ale Americii, se consideră că drapelul confederat ar putea fi ofensator pentru unii americani care îl văd ca pe o amintire sumbră a sclaviei negrilor şi drept un simbol al supremaţiei albilor.

Casa Albă și Pentagonul neagă tot
„Nu avem niciun anunţ personal de făcut în acest moment şi nici nu ar fi potrivit să facem speculaţii despre posibile schimbări după alegeri sau într-un al doilea mandat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere. Nici Pentagonul nu a dorit să comenteze.

Discuţiile private ale lui Trump despre Esper ar putea spori şi mai mult anxietatea în rândul democraţilor din Congres cu privire la conducerea Departamentului Apărării.

La începutul lui august, Casa Albă a instalat un responsabil politic la Pentagon, care l-a catalogat în trecut pe Barack Obama, predecesorul lui Trump, drept musulman şi terorist. Anthony Tata, un general de brigadă în rezervă, care l-a apărat cu fermitate pe Donald Trump la Fox News, nu a reuşit să obţină o confirmare din partea Senatului pentru un post mai înalt pe fondul controverselor privind comentariile şi pregătirea sa.

alegeri, donald trump, mark esper, pentagon, steagul confederat

Citeste si...
Accident în centrul Clujului: O autospecială a Poliției, răsturnată după ce a fost lovită de un autoturism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.