Actualitate, Stiri

Şeful CSM: S-ar impune incriminarea ca infractiune de sine statatoare a faptei de imbogatire ilicita

Livia Stanciu: Prezumtia caracterului licit al averii poate fi rasturnata

 haineala_33117500 

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Haineala, a declarat, luni, ca s-ar impune incriminarea ca infractiune de sine statatoare a faptei de imbogatire ilicita.

 „Consider ca pentru indeplinirea pe deplin a obligatiilor asumate de Romania prin ratificarea Conventiei 1 impotriva coruptiei, asa-numita Conventia de la Merida, s-ar impune incriminarea ca infractiune de sine statatoare a faptei de imbogatire ilicita”, a afirmat seful CSM, la conferinta „Sustinerea confiscarii extinse si recuperarii prejudiciului in Romania”.

 Ea a aratat ca actuala reglementare din Constitutie prezuma caracterul licit al dobandirii averii, insa a apreciat ca aceasta prezumtie nu este una absoluta si poate fi rasturnata prin proba. Haineala a subliniat ca poate cu ocazia revizuirii Constitutiei va fi regandita aceasta prezumtie.

 Presedintele Consiliului a sustinut ca, in prezent, exista o baza legala suficienta pentru ca agentiile de aplicare a legii sa intreprinda toate demersurile pentru recuperarea produselor infractiunii.

 Ea a dorit sa transmita un semnal procurorilor si judecatorilor romani ca recuperarea produselor infractiunii este o prioritate, iar confiscarea extinsa este o masura care este legiferata si trebuie aplicata.

 Presedintele Inaltei Curti, Livia Stanciu: Prezumtia caracterului licit al averii poate fi rasturnata

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Doina Stanciu, a declarat si ea ca nicio dispozitie legala din legislatia romaneasca nu impiedica rasturnarea sarcinei probei privind prezumarea ca licita a averii dobandite, in vederea asigurarii respectarii legislatiei europene.

 „As dori sa reamintesc de considerentele deciziei Curtii Constitutionale 799 din iunie 2011 in care legiuitorul mentiona un fapt extrem de important: reglementarea prezumtiei prevazuta in textul art. 44 al. 8, teza a doua din Constitutia Romaniei, cea care se refera la caracterul licit al dobandirii bunurilor si ca acest caracter licit se prezuma, acelasi legiuitor constituant spune: reglementarea acestei prezumtii nu impiedica in niciun mod, fie legiuitorul primar, fie legiuitorul delegat, (…) sa adopte reglementari prin care sa asigure deplina respectare a legislatiei Uniunii Europene in acest domeniu al luptei impotriva criminalitatii organizate transnationale”, a spus Livia Stanciu.

 Ea si-a exprimat convingerea ca aceasta decizie ar trebui sa reprezinte un punct de plecare in cadrul discutiilor privind confiscarea extinsa, facand referire la tema conferintei ‘Sustinerea confiscarii extinse si recuperarii prejudiciului in Romania’, la care participa luni.

 Presedintele instantei supreme, Livia Doina Stanciu, aflata la al doilea mandat, a afirmat ca instantele judecatoresti din Romania se afla la inceput de drum, iar o atentie covarsitoare trebuie acordata cadrului legal.

 „Un alt element punctual care ar trebui examinat il reprezinta cele doua mari conditii cumulative pe care legiuitorul le cere pentru ca judecatorul sa poata dispune aceasta masura de siguranta a confiscarii extinse: pe de o parte legiuitorul vorbeste despre valoarea bunurilor dobandite de condamnat, respectiv intr-o perioada anterioara de maxim 5 ani fata de momentul savarsirii infractiunii, sau daca este cazul si dupa acel moment al savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei, daca valoarea acestor bunuri depaseste in mod vadit valoarea veniturilor acelei persoane. O a doua conditie ceruta de legiuitor: instanta trebuie sa-si formeze convingerea ca bunurile dobandite de condamnat in perioada aratata provin din activitati infractionale de natura celor care au atras condamnarea persoanei respective”, a mai precizat Stanciu.

blank