Life

Secretele unui grătar reușit

Mulți români nu concep vara fără preparate savuroase gătite pe grătar, în aer liber. Sezonul estival este plin de prospețime și culoare, care îndeamnă, adesea, la un picnic în pădure sau chiar în curtea casei, alături de familie și prieteni. Pentru că, uneori, toate acestea nu par complete fără niște fripturi suculente, pește ori legume gătite pe cărbunii încinși. Și, cum orice zi reprezintă prilejul perfect pentru o porție de relaxare atunci când vremea este frumoasă, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că știi secretele unui grătar reușit. Iată câteva dintre trucurile pe care trebuie să le cunoști ca să prepari cele mai gustoase și fragede bucate la grătar.

Curăță bine grătarul, înainte să-l folosești

Cu toate că acest lucru sună logic, multe persoane folosesc diferite grătare pentru curte, fără să le curețe, considerând că este suficient să le pună la încins. Ca să te bucuri de preparate cu aromă plăcută de fum și fără gust de arsură, curăță grătarul când este încins, cu o perie de sârmă, ca să îndepărtezi toate resturile și apoi să-l ungi cu puțin ulei ca să previi lipirea cărnii.

Pregătește jarul în mod corect

Ca să obții o friptură delicioasă, ai nevoie de multă răbdare. Lemnul sau cărbunii oferă o aromă aparte preparatelor la grătar, însă, este important să aștepți până când focul se stinge complet și rămâne doar jarul. Abia, apoi poți pune carnea pe grill. De asemenea, temperatura este și ea importantă, iar pentru a o testa nu trebuie decât să apropii palma la aproape 5 cm de grătar, după ce s-a stins focul. Dacă poți ține mâna nemișcată, timp de 10 secunde, atunci temperatura este prea slabă, dar dacă în mai puțin de 5 secunde simți că te arde palma, jarul este potrivit pentru friptură.

Lasă carnea la marinat

Condimentează carnea pe care vrei să o pregătești cu 3-4 ore înainte s-o pui pe grătar. Pentru ca aroma să intre foarte bine în bucatele tale, cel mai bine ar fi să prepari o marinadă din ierburile aromatice preferate, diferite condimente, ulei de măsline și zeamă de lămâie și să lași carnea peste noapte, în acest amestec. Există nenumărate rețete de marinade, așa că totul ține de gustul tău. Nu se poate vorbi despre o combinație greșită, când vine vorba de condimentarea cărnurilor.

Scoate carnea din frigider, mai devreme

Deși pare un lucru simplu, prepararea cărnii la grătar este adesea o activitate consumatoare de timp. Dacă îți dorești ca preparatele tale să fie apreciate, atunci scoate carnea din frigider măcar cu 30 de minute înainte de a ajunge pe grătar. Este necesar să ajungă la temperatura camerei, fiindcă se va prepara mult mai ușor și, în plus, nu se va întări din cauza șocului termic suportat.

Ține cont de ordinea gătirii

Modul în care se distribuie căldura este esențial pentru un grătar reușit. Așadar, ia în calcul că, pe mijlocul grillului, temperatura este cea mai ridicată și aici poți așeza carnea care se gătește mai greu: vită, miel sau porc. Dacă vrei să prepari mai multe sortimente, nu le amesteca pe grătar din motive ce țin de intensitatea căldurii sau combinarea gusturilor. Prin urmare, frige înainte vita, apoi carnea de miel, cea de porc, urmată de pui, cârnați, mici și frigărui. În cazul în care prepari și legume la grătar, acestea se fac la final, când jarul nu mai este prea puternic.

Nu servi imediat preparatele la grătar

Chiar dacă există tentația de a mânca, imediat, carnea friptă pe grătar, află că dacă o vei ține într-un vas acoperit pentru cel puțin 10 minute, te vei bucura de o mâncare delicioasă. Sucurile și aromele se vor îmbina și îți vei putea bucura papilele gustative cu o friptură savuroasă.

Ai nevoie de atenție și răbdare, dar și instrumente pe măsură, pentru un grătar reușit. Ține cont de sfaturile prezentate și încearcă să-ți surprinzi apropiații, data viitoare, cu preparate fragede și suculente!

blank