Politic

Sebastian Ghiţă vrea să ni se urmărească fiecare discuţie la telefon şi fiecare activitate de pe internet

Sebastian Ghiţă vrea să ni se urmărească fiecare discuţie la telefon şi fiecare activitate de pe internet

Sebastian GhiţăSRI, prin intermediul omului său din Parlament, Sebastian Ghiţă, vrea să legalizeze în România programul PRISM, adică ascultarea tuturor telefoanelor, interceptarea comunicaţiilor pe Facebook, Twitter etc.

 

Deputatul PSD de Prahova, Sebastian Ghiţă, presupus a fi omul serviciilor secrete, neagă de fiecare dată acest lucru. Iată însă că acum şi-a dat arama pe faţă. Concret, Sebastian Ghiţă vrea să promoveze un proiect de lege prin care să fie permisă interceptarea de către serviciile secrete a cartelelor telefonice pre-plătite şi interceptarea comunicaţiilor prin reţelele de socializare. Mai mult,Sebastian Ghiţă intenţionează să propună un cadru legislativ pentru implementarea unui program PRISM în România.

 

Despre PRISM toată lumea a auzit după declanşarea unuia dintre cele mai mari scandaluri modiale, cel provocat de fostul agent secret american Edward Snowden, care a dezvăluit totul despre programul PRISM

 

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, totodată patron al postului RomâniaTV, post „specializat” în publicarea de stenograme şi înregistrări livrate sau inventate, vorbeşte despre acest fapt într-un interviu publicat în presă. Întrebat fiind dacă are în vedere un program PRISM pentru România, Ghiţă a răspuns: „Da, cred foarte tare că serviciile româneşti ar trebui fie în relaţie cu ceilalţi parteneri de afară, fie ele direct, să îşi construiască astfel de instrumente. Dacă nu şi-au şi construit”.

 

Iată cum vede deputatul PSD lucrurile: „În ceea ce priveşte politica pe cyber-securitate, lucrurile vor căpăta amploare şi va deveni mai importantă discuţia despre ce informaţii luăm din spaţiul oarecum public, respectiv Facebook, Google, alte date luate de pe alte site-uri, social media, despre cetăţenii din România şi cei din afară care vizează România, decât despre ce se întâmplă cu cartelele sau cu telefoanele sau cu ascultările (…) Să ştiţi că astăzi informaţia aflată pe net este de multe ori mult mai valoroasă decât o convorbire telefonică”. Adică ce informaţii doreşte deputatul Ghiţă să ia din corespondenţa individuală. O altă formulare este de-a dreptul periculoasă, şi anume interceptarea celor din afară care vizează România. O astfel de formulare de ordin general ar putea generea şi scandaluri diplomatice, dar i-ar şi putea determina pe tot mai puţinii turişti care ne vizitează să renunţe să mai vină în România.

Apoi face o precizare halucinantă, că ei, politicienii să spună public că: „de fapt nu vrem să vă înregistrăm, să vă ascultăm de nebuni, degeaba, oricând, ci doar în cazul în care se constată că în anumite infracţiuni gen terorism, zonele evaziunii fiscale groaznice, a crimei organizate…”. Adică nu înregistează, dar ascultă?!

 

Nu uită de serviciile secrete când spune că: „De urgenţă trebuie să se gândească şi trebuie să le alocăm resurse financiare astfel încât (serviciile secrete- n.r.) să fie capabile să culeagă aceste informaţii”. Şi tot Sebastian Ghiţă ne îndeamnă să avem încredere în servicii. „În cine să am mai multă încredere? Într-unul de la servicii, care, vezi Doamne, ar abuza de informaţia asta, sau într-un nebun care vrea să arunce cu o bombă (…) Vă zic eu de acum, o să avem mai multă încredere în cei de la servicii, asta e realitatea pe tot globul şi trebuie să ne obişnuim cu ea”.

 

PRISM este un teribil program de supraveghere operat de Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite şi foloseşte eforturile de procesare a datelor pentru a colecta informaţii şi pentru a analiza datele, în căutarea unor indicii privind terorismul sau alte activităţi potenţial infracţionale.

 

PRISM a fost învăluit de mister de la crearea sa, în 2007, dar acum beneficiază de o largă atenţie, ca urmare a suspiciunilor legate de folosirea datelor obţinute de la serverele marilor companii internet precum Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo!, AOL, Skype şi YouTube. Se presupune că aceste informaţii includ e-mailuri, documente, fotografii, chaturi (audio şi video) şi datele de conectare ale utilizatorilor. S-au scurs şi detalii despre urmărirea convorbirilor clienţilor reţelei Verizon (cel mai mare operator de telefonie mobilă din SUA) şi, foarte probabil, şi ale clienţilor altor companii.

 

Programul PRISM este supervizat de US Foreign Intelligence Surveillance Court, ca parte a Foreign Intelligence Surveillance Act. Potrivit directorului comunităţii naţionale de informaţii a SUA, PRISM este folosit sub strictă supraveghere şi nu poate fi operat pentru a urmări în mod premeditat americani sau pe oricine din Statele Unite.

 

blank