Sebastian Ghiţă este foarte aproape să scape de unul dintre dosarele penale care îl vizează. Şi asta, cu ajutorul Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, care a retras din nou apelul procurorilor.

Sebastian Ghiţă este foarte aproape să scape de unul dintre dosarele penale. În urma retragerii apelului de către Secţia specială, urmează ca judecătorii din Completul de 5 să ia act de cerere, astfel că decizia de achitare rămâne definitivă.

Este a doua oară când Secţia specială retrage un apel într-un dosar penal, după cazul Romsilva care îl vizează pe Viorel Hrebenciuc. În acest caz, ICCJ a decis însă că discuţia pe această temă va fi reluată după formularea unui punct de vedere al procurorului general.

Este vorba despre un dosar în care magistraţii instanţei supreme au decis în iunie 2018 achitarea lui Sebastian Ghiţă pentru cumpărare de infuență, folosire de informații nedestinate publicității, dare de mită, șantaj, spălare de bani și conducere fără permis.

Și ceilalți inculpați din dosar au fost achitați, întrucât faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală.

Acuzaţiile pe care i le aduceau procurorii
Conform DNA, în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Citeste si...
Elena Udrea continuă seria atacurilor și a amenințărilor. Ce spune despre Radu Mazăre și Sebastian Ghiță

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

„Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, susţineau procurorii.

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.