Politic, Stiri

Sebastian Ghiţă: MICROSOFT nu ne-a vândut nicio licenţă.

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, într-un interviu pentru „Gazeta Sporturilor”, că afacerea Microsoft a costat statul român 400.000.000 de euro, fără ca România să aibă cu adevărat nevoie de aceste licenţe. Ghiţă a spus că ilegalităţile comise de companii străine se bucură de impunitate, în timp ce oamenii de afaceri români riscă tot timpul să fie acuzaţi că s-au îmbogăţit din afaceri frauduloase cu statul.

ghita_qmagazine_ro_56490500

Microsoft nu ne-a vîndut nici o licență! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licențe. Eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 și știu ce spun. La un moment dat, exista obligația ca toate firmele care vindeau calculatoare să le vîndă împreună cu licențe. Pe care noi le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Și atunci ce au făcut americanii? Au zis că vînd Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătățirea softului„, a declarat Sebastian Ghiţă.

Omul de afaceri susţine că statul nu a beneficiat nici măcar de îmbunătăţirea softului. „Pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Și de aici s-au luat șpăgile pe care le vedem astăzi la televizor(…) Eu spun că s-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun că am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Și Microsoft nu e singurul exemplu. Mai am să vă povestesc”.

O altă companie străină care ar fi beneficiat de contracte bănoase cu statul român este Oracle, pentru servicii care puteau fi prestat şi de companii româneşti. „Oracle a vrut de curînd să facă același lucru. Ne-a vîndut softuri de sute de milioane de euro. Și acum veniseră, după formula Microsoft, să le cumpărăm upgradarea. Să ne fure și Oracle o tură! Am reușit să evităm asta! Știți că Ministerul de Finanțe nu are nici acum un soft integrat? Au zis că-l fac multinaționalele, că noi nu știm. Uite că softul de la APIA, cu plăți de un miliard de euro pentru România, l-a făcut o firmă românească, Siveco. La Casa de Sănătate l-a făcut Teamnet. UTI a făcut SEAP-ul. Nu sîntem chiar ultimii oameni!”, a afirmat Sebastian Ghiţă.

Acesta nu crede că acest gen de contracte a fost generat de dorinţa României de a obţine bunăvoinţa Statelor Unite ale Americii. „Ce nevoie avea SUA să băgăm noi bani în buzunarul Microsoft? E adevărat că Microsoft făcea drumuri la Guvern și la Ambasada SUA. Ei ne-au mințit și Guvernul nostru și și-au mințit și Ambasada lor. Cert e că s-au luat șpăgi imense și, dacă vrei să te minți, zici că le-au luat pentru țară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Știți că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Cînd și-a dat seama că se întîmplă în mai multe țări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală și să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro”, crede Ghiţă.

Astfel, ministerele au devenit surse importante de venit pentru companii străine plătite pentru bunuri şi servicii de care contribuabilul român nu are cu adevărat nevoie. „Geme podul de la Casa de Sănătate de aparatură HP veche, nefolosită. Tone! Pică podul! HP a livrat de sute de milioane de dolari și aruncăm și luăm iar și aruncăm și nu folosim și tot așa. Asta în sport se numește să fluieri cu dublă măsură! Este groaznic să cred că doar oamenii din România sînt corupți. Să fim rezonabili, cine crede asta? Dacă se va păstra această dublă măsură vom înlocui corupții noștri cu corupții lor!”, a avertizat omul de afaceri.

Dubla măsură aplicată de către justiţia română riscă să afecteze considerabil oamenii de afaceri autohtoni. „Eu știu multe companii care dau bani. Și în 10 ani eu n-am văzut companiile străine controlate de DNA. Aproape că sîntem scoși de pe piața românească. Dacă ești companie românească, ești corupt și ești hoț și faci afaceri cu statul. Dacă ești cu capital străin, atunci poți să faci caiete de sarcini, să dai șpagă. Și asta nu-mi place. Nu numai mie, e o îngrijorare generală”, a conchis Sebastian Ghiţă.

blank