De ce se crede că lumea va rămâne fără vin

vin_bio_13391400

 Lumea se îndreaptă spre o penurie a vinului și un pahar de vin roșu ar putea atinge prețuri exorbitante în câțiva ani, avertizează banca americană Morgan Stanley, într-un studiu publicat miercuri și citat de AFP.

Producția mondială de vin a culminat în 2004, când acest sector afișa ‘un exces de 600 de milioane cutii cu sticle’, explică Morgan Stanley, dar de atunci oferta nu a încetat să scadă în favoarea reducerii capacităților, ajungând la un milion de sticle în 2012, adică cel mai redus nivel în ultimii 40 de ani.

Paralel, cererea mondială nu a încetat să crească în timp ce noua burghezie rusă, chineză și din alte țări emergente a prins gustul vinurilor alese de tip Bordeaux, Rioja, Malbec: ‘Cererea de vin a depășit oferta de 300 de milioane de cutii anul trecut’, constată studiul.

Mai rău, situația se va agrava, în timp ce ‘cererea de export ar trebui să se accelereze în termen mediu’.

‘În scurt timp, stocurile se vor diminua căci consumul va fi dominat de recoltele din anii trecuți’, dar când și producția din 2012 va fi consumată, ‘ne așteptăm la o penurie cu un salt al cererii și al prețurilor la export’, continuă Morgan Stanley.

Potrivit băncii de afaceri, Australia, Chile, Argentina, Africa de Sud și Noua Zeelandă ‘sunt cel mai bine plasate pentru a profita’ de această situație.

În schimb, situația ‘se va tensiona în special în Europa’, regiune producătoare, dar și puternic consumatoare, adaugă studiul.

 

 

Citeste si...  Rita Ora, într-un postură dezastruoasă pe aeroportul din New York