Europarlamentarul Laurențiu Rebega, primul român candidat la președinția Parlamentului European, vine cu o soluție șocantă la criza politică dintre Klaus Iohannis și PSD-ALDE :
”Cer, în consecință, organizarea de urgență a alegerilor anticipate și învestirea viitorului Parlament cu obiectivul modificării Constituției. Dacă nu vom avea un stat național puternic, în următorii 25 de ani, România va dispărea de harta Europei!”, a spus astăzi Rebega.

Potrivit europarlamentarului român, ”țara noastră a ajuns într-o situație de criză politică, iscată, aparent, din nimic. După alegeri pe care nu le-a contestat nimeni, desfășurate mai curând într-o atmosferă de apatie, Președintele a refuzat o nominalizare de premier făcută în numele unei coaliții care, împreună cu UDMR și grupul minorităților, deține o majoritate solidă în Parlament. Această situație este o surpriză doar pentru naivi sau pentru cei deconectați de la peisajul politic. În fond, în noiembrie 2015, Guvernul Victor Ponta nu și-a dat demisia în urma unei moțiuni de cenzură sau a unui vot popular, ci în urma unei revolte de stradă la care au participat maxim 50.000 de cetățeni. Acest tip de nemulțumire care ocolește democrația și se manifestă prin minorități gălăgioase ieșite în stradă îl vedem și în Polonia sau Ungaria sau în alte țări în care guvernele încearcă să promoveze o agendă dominată de interesul național și nu de interesele străine”.

Rebega mai spune că ”Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au încercat să impună în România o politică în care obiectivele principale țin de interesele companiilor multinaționale și ale birocrației de la Bruxelles. În acest scop, nu au făcut economie de mijloace financiare și de manipulare. Cu toate acestea, poporul a votat altfel. Președintele Iohannis s-a văzut nevoit să tragă de timp până la primirea unor instrucțiuni. Le-a primit! Refuzul de a desemna premierul propus de majoritatea parlamentară face parte dintre prerogativele sale și nu poate fi un motiv pentru o eventuală suspendare. Este foarte probabil că domnul Iohannis va refuza orice propunere de premier din partea alianței PSD-ALDE, împingând încet-încet România către alegeri anticipate. Analiza datelor electorale a arătat că scorul obținut de PSD ar fi fost mai mic în cazul unei prezențe la vot mai mari. Strategia cuplului Iohannis-Cioloș constă, deci, în creșterea mizei și o mobilizare a electoratului așa-zis „de dreapta”la eventuale alegeri anticipate”.

Rebega nu-i iartă nici pe șefii coaliției PSD-ALDE care ”nu au reușit să scoată dezbaterea politică din paradigma corupției, o paradigmă care îi dezavantajează. Propunerea doamnei Shhaideh ca premier, oricât de îndrăzneață, a avut neajunsul că a nemulțumit, în primul rând, un segment consistent al electoratului PSD”.

Candidatul Grupului Europa Națiunilor și Libertății la șefia Parlamentului European arată că ”ceea ce se vede din afară, acum, este o confruntare între un german luteran și o turcoaică musulmană. Adică un război care nu este al României! 60% dintre cetățenii români au tăcut la ultimele alegeri. Țara e guvernată, pe furiș, prin ordonanțe ale unui guvern departe de a fi legitim. Președintele este evident părtinitor și joacă un rol dictat din afară. În aceste condiții, tergiversările nu pot duce decât la o confuzie și mai mare și la manipulări pe măsură”. De aceea, conchide Rebega, după anticipate, ”singura soluție este o reconfigurare a Constituției care să permită concentrarea clasei politice pe interesul național”.