Stirea Zilei, Stiri

Scumpirea gigacaloriei aruncă în aer preţurile la legume

În plus, mii de oameni îşi vor pierde locurile de muncă

scumpiri

Creşterea preţului gigacaloriei, în Bucureşti, cu 40% la 1 ianuarie va determina o scumpire a roşiilor şi altor legume produse în România cu 50%, precum şi oprirea activităţii unor sere, un exemplu fiind Leoser, care trimite în şomaj 2.000 de salariaţi, potrivit federaţiei de producători Pro Agro.

„Majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ. Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să îşi restrângă activitatea şi se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producţie. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, Leoser SA, membră a federaţiei Pro Agro şi a organizaţiei de producători Hortifruct, singura organizaţie de producători agricoli din România recunoscută de UE”, arată federaţia, într-un comunicat.

Pro Agro a solicitat la finele anului trecut ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de sprijinul acordat în alte state din UE, unde se aplică un preţ diferenţiat al gigacaloriei pentru fermieri, dar dialogul cu primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare la 1 ianuarie, conform sursei citate.

sere

În aceste condiţii, unele sere îşi vor sista activitatea şi vor trimit salariaţii în şomaj.

„Din primele noastre calcule, apreciem că roşiile şi celelalte legume româneşti se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piaţă din România, pentru care preţurile din Bucureşti sunt de referinţă”, a declarat preşedintele Pro Agro, Alex Jurconi.

Leoser, care furnizează peste 30.000 de tone de legume pe piaţa internă şi externă şi îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 90 de hectare, va opri producţia.

„Într-o ţară membră a UE instituţiile naţionale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp înainte să se consulte cu mediul de afaceri anterior luării unei decizii cu un impact economic atât de important. Noi ne-am îndeplinit la zi obligaţiile faţă de statul român, în schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultaţi. În consecinţă am luat decizia să închidem complet unitatea. 2.000 de salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă în mijlocul iernii. În acest moment, nu mai putem concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare, precum Turcia. Solicităm primului ministru începerea de îndată a unui dialog pentru găsirea unei soluţii”, a declarat directorul general al Leoser, Victor Niţu.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat în decembrie că va căuta soluţii care să-i ajute pe producătorii agricoli cu sere ce deservesc Bucureştiul, astfel încât aceştia să nu intre în colaps după scumpirea gigacaloriei pentru agenţii economici din Capitală.

El a afirmat atunci că a fost sunat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care l-a întrebat, legat de scumpire: „Domnu’ Oprescu, ce faceţi, dom’ne?”.

Oprescu a susţinut că a înţeles problemele proprietarilor de sere şi că va căuta o soluţie la începutul anului 2014.

În acest sens, a explicat primarul general, ar fi nevoie atât de o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cât şi de una „la nivel central”. Oprescu a mai spus că a căzut de acord, în această privinţă, cu ministrul Agriculturii.

 

 

blank