Ministerul Afacerilor Externe reacţionează la acuzaţiile lansate de europarlamentaruli Monica Macovei, cu privire la o presupusă absenţă a reprezentanţilor preşedinţiei române a Consiliului UE de la şedinţele de plen ale Parlamentului European. MAE susţine că președinția română a avut o prezență neîntreruptă pe perioada desfășurării sesiunilor plenare ale PE, la Strasbourg și Bruxelles și a avut intervenții în numele Consiliului în plen la toate dezbaterile la care a fost invitată (peste 15 dezbateri).

Schimb de replici intre Macovei si Guvern! Iata ce i-a raspuns Executivul europarlamentarului

„În cadrul plenului din luna martie 2019, dezbaterile care s-au desfășurat cu intervenția Președinției române au fost: asigurarea echilibrului de gen în numirile la instituțiile financiare și economice europene; raportul pe anul 2018 privind Turcia; adoptarea unei liste negre a țărilor terțe în baza Directivei privind combatere spălării banilor (marți, 12 martie 2019); schimbările climatice; pregătirea Consiliului European și ieșirea Regatului Unit din UE; semestrul european (miercuri, 12 martie 2019).

În plus, reprezentanții Președinției au fost prezenți la Strasbourg, în perioada plenului PE, pentru semnarea actelor legislative împreună cu Președintele PE și pentru participarea la negocierile interinstituționale asupra dosarelor legislative.

Potrivit procedurilor, Președinția intervine în numele Consiliului în dezbaterile din plen la invitația adresată de Parlamentul European, pe baza agendei adoptate de Conferința Președinților, forul decizional al PE format din Președintele PE și liderii grupurilor politice, în funcție de solicitările grupurilor politice.

Citeste si...  Pugilist american Patrick Day în comă după un meci violent KO

Președinția română a urmat practica Consiliului în această privință, care a fost adoptată de către toate președințiile anterioare. În general, invitațiile sunt adresate Președinției pentru a participa la dezbateri politice, pe diferite subiecte, dar nu și la dezbaterile privind dosarele legislative, având în vedere poziția de co-legislatori a celor două instituții.

Schimb de replici intre Macovei si Guvern! Iata ce i-a raspuns Executivul europarlamentarului

Activitatea intensa a Președinției române a Consiliului UE a fost apreciata la nivelul Parlamentului European, Comisiei Europene și de către statele membre. Rezultatele foarte bune obținute pana acum de România demonstrează clar angajamentul Guvernului României luat in fata cetățenilor europeni, dar și in fata instituțiile europene.

Ministerul Afacerilor Externe reacţionează la acuzaţiile lansate de europarlamentaruli Monica Macovei:În primele luni de mandat, Președinția României la Consiliul UE a gestionat peste 650 evenimente și reuniuni, dintre care aproximativ 430 reuniuni de grupuri de lucru (la Bruxelles), peste 155 reuniuni de trialog politic cu Parlamentul European și Comisia Europeană pe propunerile legislative în co-decizie, 29 reuniuni informale în România, la care au participat aproximativ 2.600 delegați. Am reușit să finalizăm negocierile într-un număr de peste 70 de dosare legislative, multe dintre ele extrem de dificile și cu impact major la nivelul UE”, precizează MAE.