Featured, Politic

Scenariile confruntării din ședința PSD: Dragnea și Tudose, forțați să îngroape securea războiului, sau premierul va juca cu demisia pe masă

Scenariile deciziilor de luni din Comitetul Executiv Național al PSD. O variantă include o victorie a taberei conduse de președintele PSD Liviu Dragnea, care ar însemna retragerea lui Mihai Tudose din fruntea Executivului. Această ipoteză este puțin probabilă, ținând cont de faptul că se va declanșa o criză politică de amploare, iar președintele Klaus Iohannis nu va mai nominaliza un premier PSD. Un al doilea scenariu se referă la confruntarea Tudose-Dragnea, și forțarea celor doi să îngroape securea războiului, la solicitarea liderilor grei din partid. Și ipoteza debarcării lui Dragnea din fruntea partidului este greu de impus, în acest context.

Ședința Comitetului Executiv Național al PSD de luni reprezintă evenimentul cel mai important al începutului de an. Social-democrații fac calcule și negociază până în ultimul moment.

Pentru că lucrurile sunt încă neclare, ședința, stabilită inițial să înceapă la ora 14.00, la sediul central din Kiseleff, a fost mutată la ora 16.00. Astfel, decizia finală privind soarta Guvernului se va lua, ca și în cazul demisiilor lui Sevil Shhaideh și a Rovanei Plumb, dar și a retragerii sprijinului politic fostului premier Grindeanu, în toiul nopții.

La București vor veni membrii Biroului Permanent Național, președinții organizaților PSD județene, de sector, a municipiului București, Diaspora, PSD Republica Moldova și PSD Online, membrii Birourilor Permanente ale celor două camere ale Parlamentului României precum și Președinți comisiilor permanente ale Camerei Deputațlor și Senatului României și miniștri care sunt membri ai PSD, dacă nu ocupă o altă funcțe.

Se conturează scenariul culpei comune Tudose-Dragnea; Firea: ”Au greșit amândoi, să îndrepte lucrurile!”

Varianta unei culpe comune a celor doi lideri, președintele PSD și premierul, a fost lansată chiar de Gabriela Firea, duminică, într-o nouă postare pe Facebook, ilustrată cu cei doi copii ai săi și cu soțul ei, Florentin Pandele, unde vorbește despre familie, despre certuri și compromisuri.

”Cei doi lideri, președintele și premierul, au obligația de a înceta imediat disputele politice! Au greșit amândoi. Acum trebuie să îndrepte lucrurile. Amândoi!”, a scris Firea, acesta fiind un ultimatum dat celor doi lideri politici.

Rând pe rând, și alți social-democrați au transmis un mesaj de ”împăcare”, de echilibru, și reacțiile categorice din zilele trecute s-au mai estompat în cursul zilei de duminică.

Tabăra Tudose a transmis că este important ca premierul să aibă libertatea de a decide cu cine lucrează în Executiv, în timp ce liderii de organizații care îl susțin pe Dragnea au arătat că validarea echipei guvernamentale s-a făcut în interiorul PSD, și tot partidul este cel care decide cine pleacă din Guvern.

Mai mulți miniștri și-au anunțat poziția, în mesaje postate pe Facebook. Felix Stroe, Marius Nica, Mircea Titus Dobre i-au luat apărarea lui Mihai Tudose, în timp ce Petre Daea, Florian Bodog, Marius Dunca, Gheorghe Șimon și Lucian Georgescu s-au poziționat de partea președintelui PSD Liviu Dragnea.

Filiale precum Constanța, Buzău, Vrancea, Brăila, Dâmbovița, Iași îl susțin pe Mihai Tudose, în timp ce organizațiile București, Dolj, Arad, Vaslui, Neamț, sunt de partea lui Dragnea.

Scenariul dărâmării Guvernului: PSD riscă să piardă guvernarea, pentru că Iohannis nu va mai nominaliza un al treilea premier PSD

Scenariul în care partidul decide retragerea sprijinului politic lui Mihai Tudose și o posibilă demisie a acestuia, dar și varianta extremă, în care se repetă scenariul Grindeanu, prin refuzul șefului Executivului de a pleca, este privită cu reținere de către marea majoritate a liderilor PSD. Motivul: PSD riscă să piardă guvernarea, în condițiile în care s-ar declanșa o criză politică fără precedent, iar președintele Iohannis ar putea să refuze o nouă propunere de premier PSD, după alte șase luni de la schimbarea Guvernului.

De altfel, și liderul PSD Liviu Dragnea afirma, recent, în contextul tensiunilor dintre partid și Guvern, că ”el a treia oară nu mai merge la Cotroceni, cu o propunere de premier”.

Astfel, liderii din PSD speră că se va ajunge la un compromis, fie prin păstrarea ministrului de Interne, sau renunțarea la Carmen Dan, pentru aplanarea crizei interne. Ambele tabere spun, însă, că un pas înapoi, atât din partea lui Dragnea cât și a lui Tudose, înseamnă pierderea controlului asupra partidului.

De aceea, este de așteptat ca premierul să joace dur, cu demisia pe masă, și cu solicitarea clară de retragere din Guvern a ministrului de Interne, Carmen Dan.

Scenariul debarcării lui Dragnea din fruntea PSD: Este nevoie de modificarea Statutului, care se poate face doar într-un Congres

Al treilea scenariu, vehiculat din ce în ce mai des în ultima perioadă este cel privind încercarea debarcării lui Liviu Dragnea din fruntea PSD. La fel, și această variantă este greu de impus, în condițiile în care liderul PSD are încă susținerea unei mari majorități a organizațiilor județene. În plus, Dragnea a fost votat președinte PSD printr-un scrutin la nivel național, și nu în Congres, de către delegați, astfel că schimbarea liderului PSD se poate face doar prin modificarea Statutului și convocarea Congresului Extraordinar.

De aceea a apărut varianta proiectului politic al lui Nicolae Bădălău, în care se vorbește despre o condcuere colectivă, reactivarea ședințelor Biroului Permanent Național și încercarea de a prelua din puterile lui Liviu Dragnea.

Proiectul, la care au lucrat, potrivit liderilor PSD, inclusiv Adrian Năstase, urma asă fie analizat în ședința Comitetului Executiv Național de la Iași, și rămâne de văzut dacă se va lua în discuție în ședința de luni a conducerii partidului.

blank