Actualitate, Stiri

Scandalul silicoanelor a ajuns în România!

Sute de românce ar putea primi compensaţii de 3.000 de euro

silicoane

Peste 250 de femei cu implanturi P.I.P din România ar putea primi compensaţii de minim 3000 de Euro până la sfârşitul anului. Decizia Tribunalului de comert din Toulon, Franta a stabilit ca femeile din intreaga lume care au folosit implanturile mamare produse de Poly Implant Prothese (PIP) ar trebui sa primeasca compensatii de minim 3.000 de euro plus cheltuieli de judecata.

Pana in 2010, cand s-a constat ca protezele mamare produse de PIP nu erau conforme cu normele de sanatate europene, peste 400.000 de femei din 65 de de tari au folosit aceste implanturi. Agentia Nationala de Sanatate din Franta a constatat atunci ca gelul folosit la crearea acestor implanturi era de uz industrial, si nu medical, iar suprafata implanturilor prezenta un risc crescut de fisurare. Studiile efectuate de Comisia Europeana au aratat ca aceste produse prezinta un risc de fisurare de 25-30%, dublu comparativ cu alte proteze mamare comercializate pe piata mondiala.

„Aceste implanturi nu au fost folosite ilegal, ele posedau un certificat de calitata furnizat de TUV Rheinland, autoritatea suprema de certificare in mediul industrial si medical. In urma rezultatelor studiilor efectuate recomandarea medicilor este ca aceste femei sa-si faca urgent controalele de rigoare si sa faca tot posibilul sa le inlocuiasca. Din pacate in Romania nu avem o evidenta exacta a pacientelor care au folosit aceste implanturi. De cativa ani buni lucram la acest proiect si speram ca aceasta campanie de constientizare publica va indemna in sfarsit la actiune si vom avea in curand un registru medical care sa tina evidenta unor astfel de interventii”, a spus Ioan Lascar, profesor, doctor universitar, Presedinte Asociatia Chirururgilor Plastici din Romania.

Premiera legislativa in domeniul juridic, aceasta decizie ofera acum posibilitatea tuturor femeilor afectate de aceste implanturi sa le inclocuiasca in siguranta cu produse de calitate care indeplinesc standardele europene. „Cand a izbucnit acest scandal si au fost publicate rezultatele studiilor aveam 2 posibilitati, sa renunt la 5 ani de munca, sacrificii si mii de paciente care utilizasera aceste proteze sau sa lupt atat pentru ele, cat si pentru restul distribuitorilor si sa trag la raspundere vinovatii. Am ales a 2-a varianta deoarece atat producatorul implanturilor, cat si certificatorul poarta pe umerii lor responsabilitatea acestui dezastru si trebuie sa platesca pentru suferintele acestor femei, fie de natura fizica sau morala”, a spus Cedric Joachimsmann, administrator JD Aestheticals (distribuitor pe Romania si Bulgaria al impanturilor PIP)

Pana acest moment peste 15.000 de femei din Franta, 50% din totalul celor care au folosit implanturi PIP au decis sa indeparteze si sa inlocuiasca aceste proteze, iar 1.700 dintre femeile care s-au alaturat procesului colectiv au primit deja prima transa din compensatii. „A fost un drum lung si anevois din punct de vedere legal dar ne bucuram ca dupa 4 ani de zile am reusit sa obtinem aceste compensatii pentru pacientele in cauza.

Suma de 3.000 de euro este un avans provizoriu din compensatia totala care va fi stabilita prin expertiza medicala in functie de particularitatile fiecarui caz. Tribunalul a luat aceasta decizie pentru a oferi acum pacientelor posibilitea de a acoperi costurile judiciare, inclusiv ale expertizei medicale. La nivel global compensatiile totale cerute de paciente se situeaza in medie in jurul sumei de 16.000 de euro. „Este cel mai potrivit moment pentru pacientele cu implanturi PIP sa actioneze pentru a-si apara drepturile si a beneficia efectiv de aceste compensatii intr-un timp foarte scurt. Printr-o procedura simpla si rapida ele se pot bucura acum de rezultalete obtinute pe parcursul a 4 ani de proceduri judiciare complexe. In iunie se deschide o noua procedura legala in fata Tribunalului comercial din Toulon pentru pacientele care au aflat recent despre drepturile care li se cuvin. Trebuie sa tinem cont ca in total sunt 400.000 de femei afectate de aceste proteze la nivel global, iar pana la acest moment doar 1700 si-au primit deja banii. Cu cat se intarzie luarea unei decizii de catre paciente, cu atat se aduna mai multe cazuri de analizat, iar compensatiile pot intazia foarte

mult.” Raluca Curelea, partener Benclinov si Asociatii.

Pe 30 martie, Aociatia Chirurgilor Plastici din Romania, impreuna cu firma de avocatura Benclinov si Asociatii invita toate femeile din Romania care au folosit protezele PIP, la o intalnire in amfiteatrul Facultaii de Medicina si Farmacie din Cucuresti, Carol Davila. Cu ocazia acestei intalniri, intr-un cadru confidential, pacientele vor avea oportunitatea de a afla in detaliu procedurile ce trebuie urmate pentru a se alatura procesului colectiv din Franta si pentru a primi aceste compensatii cat mai curand posibil.

 

 

 

blank