Scandalul de coruptie din Canada:Michael Wernick, grefierul Consiliului Privat al Canadei, l-a anunțat luni printr-o scrisoare pe premierul Justin Trudeau că renunță la funcție, potrivit Reuters.

Scandalul de coruptie din Canada, centrat in jurul lui Trudeau

Decizia lui Wernick vine în contextul scandalului SNC-Lavalin, în care mai mulți oficiali guvernamentali sunt acuzați că ar fi încercat să intervină în favoarea unei companii acuzate de dare de mită. În scrisoarea adresată premierului, Wernick susține că a luat această decizie deoarece a pierdut încrederea opoziției ca urmare a acestui scandal. „Se pare că nu mai există o cale de a avea o relație bazată pe încredere și respect reciproc cu liderii partidelor de opoziție”, a scris acesta în scrisoarea adresată lui Justin Trudeau, scrie mediafax.ro.

Citeste si...
Traian Băsescu a ieşit la atac, atenţionându-l iar pe Victor Ponta

Reuters notează că funcția ocupată de Michael Wernick ar trebui să fie independentă față de factorii politici, însă acțiunile din ultima vreme prin care a încercat să îi apere pe oficialii liberali implicați în scandal i-au redus acestuia credibilitatea.

Guvernul condus de Trudeau este vizat de un scandal de corupție în care este implicată compania SNC-Lavalin. Aceasta este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni pentru a obține contracte în perioada 2001-2011. Potrivit unor surse, anumiți oficiali guvernamentali ar fi încercat să o influențeze pe Jody Wilson-Raybould, fostul ministru al Justiției, să intervină în acest caz. Opoziția conservatoare a cerut demisia lui Justin Trudeau, însă acesta a negat implicarea factorului politic în acest dosar.