Scandalul de coruptie din Canada:Michael Wernick, grefierul Consiliului Privat al Canadei, l-a anunțat luni printr-o scrisoare pe premierul Justin Trudeau că renunță la funcție, potrivit Reuters.

Scandalul de coruptie din Canada, centrat in jurul lui Trudeau

Decizia lui Wernick vine în contextul scandalului SNC-Lavalin, în care mai mulți oficiali guvernamentali sunt acuzați că ar fi încercat să intervină în favoarea unei companii acuzate de dare de mită. În scrisoarea adresată premierului, Wernick susține că a luat această decizie deoarece a pierdut încrederea opoziției ca urmare a acestui scandal. „Se pare că nu mai există o cale de a avea o relație bazată pe încredere și respect reciproc cu liderii partidelor de opoziție”, a scris acesta în scrisoarea adresată lui Justin Trudeau, scrie mediafax.ro.

Citeste si...  Mii de persoane au adus un omagiu victimelor de la Colectiv

Reuters notează că funcția ocupată de Michael Wernick ar trebui să fie independentă față de factorii politici, însă acțiunile din ultima vreme prin care a încercat să îi apere pe oficialii liberali implicați în scandal i-au redus acestuia credibilitatea.

Guvernul condus de Trudeau este vizat de un scandal de corupție în care este implicată compania SNC-Lavalin. Aceasta este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni pentru a obține contracte în perioada 2001-2011. Potrivit unor surse, anumiți oficiali guvernamentali ar fi încercat să o influențeze pe Jody Wilson-Raybould, fostul ministru al Justiției, să intervină în acest caz. Opoziția conservatoare a cerut demisia lui Justin Trudeau, însă acesta a negat implicarea factorului politic în acest dosar.