Iţi stă inima în loc când îi vezi pe copiii din Bazoule, Burkina Faso, jucându-se cu ditamai crocodilii de aproape doi metri. Dar în satul acesta aflat la 30 km de capitala ţării, Ouagadougou, nimeni nu se teme de reptile. Sunt sacre şi nu muşcă pe nimeni.

Asta chiar că le întrece pe toate. Oamenii din Bazoule nu au găini, curci sau bibilici în curte. E adevărat, cumpără pui de găină de la 12 kilometri distanţă pentru a le da de mâncare celor 100 de crocodili care îşi fac veacul în heleşteul de lângă sat. „Ne-am obişnuit cu crocodilii încă din fragedă pruncie. Înotăm cu ei în apă şi ne jucăm la soare”, a explicat Pierre Kabore, unul dintre sătenii deveniţi ghizi pentru turiştii care vin de la kilometri distanţă pentru a vedea grozăvia. Kabore îşi hrăneşte crocodilii uriaşi din timp pentru „a nu pofti la turiştii care vin să se pozeze aici”.

„Când au burta plină, reptilele stau cuminţi şi îi lasă pe curioşi să se fotografieze în spinarea lor. De aceea le aduc din timp pui de găini şi bucăţi de carne de gazelă să îi hrănesc pe giganţii mei”, a explicat Kabore. Oamenii şi crocodilii trăiesc în armonie încă din secolul XV, când crocodilii i-au salvat de o secetă îngrozitoare.

Citeste si...
Radu Mazăre, aflat în Madagascar, a fost condamnat, în lipsă, la 9 ani şi 10 luni cu executare

O poză cu monstrul costă doar 10 dolari

 

 

„Nişte femei căutau disperate cu copiii în spate un ochi de apă. Când credeau că vor pieri din cauza secetei, crocodilul le-a tăiat calea şi le-a îndrumat la heleşteu. De atunci şi până azi crocodilul este sacru şi face parte din comunitatea noastră. Aşa cum alţii cresc pui, oi, capre şi vaci, aşa şi noi avem grijă de crocodili”, a explicat unul dintre înţelepţii satului.

„Crocodilii au în ei spiritele strămoşilor şi când unul dintre ei moare, este îngropat exact ca un om. Înţelepţii ascultă zgomotele produse de crocodili şi ştiu dacă vreo nenorocire se abate peste sat sau când este belşug”, a explicat Kabore. Satul este foarte vizitat de peste 10.0000 de turişti anual, care vin să se convingă de grozăvie. O poză cu crocodilul poate costa până la 10 dolari, ceea ce înseamnă o sursă de venit consistentă pentru o ţară săracă precum Burkina Faso.