Life, Stiri, Ultima Ora

Sărută-ţi perechea sub vâsc! Fiecare ţară are simbolurile ei considerate aducătoare de noroc

Crăciunul a trecut, apoi intrăm în noul an, în care dorim să ne fie bine. Pentru asta trebuie să-l ajutăm pe 2015, având asupra noastră cel puţin unul din simbolurile considerate aducătoare de noroc, în funcţie de ţara în care ne prinde Revelionul, susţine consultantul în turism Monica Gheorghiu.

19_vasc-cuplu-shutterstock_218693839_af346efbf5

România

“Ţi-ai luat bani la tine? Dar crenguţa de vâsc?”. Asta aude oricine se pregăteşte de Revelion şi are pe cineva care-i poartă de grijă. Superstiţii legate de trecerea în noul an avem însă mult mai multe. Se zice că de Revelion trebuie să porţi lenjerie intimă roşie, ca să ai noroc în dragoste; să ai bani în mână dacă vrei ca noul an să fie profitabil; să-ţi pui o dorinţă la miezul nopţii; să-ţi săruţi sub vâsc perechea, ca să-ţi meargă bine relaţia.
Ungaria

Vecinii maghiari au trei simboluri norocoase pentru trecerea în noul an, unele împrumutate. Unul este porcul, atât ca decoraţiune, cât şi ca mâncare. Pe masa lor nu vei găsi niciodată pui sau curcan, pe motiv că acestea vor face ca norocul să zboare în anul ce vine. Potcoava este, de asemenea, un obiect norocos, pe motiv că te protejează şi îţi aduce belşug, la fel şi trifoiul cu patru foi.
Bulgaria

Vecinii de la sud de Dunăre au câteva preparate culinare despre care spun că sunt aducătoare de belşug şi mai puţine obiecte obligatorii în noaptea dintre ani. Unul din lucrurile pe care vor să le aibă neapă r a t asupra lor de Revelion este banul, neapărat monedă, pe care fie îl ţin în buzunar, fie îl pun într-o pâine de casă, sub formă de răvaş.
Austria

De Anul Nou, austriecii au un fel de manie de a-şi dărui unii altora aşa-numite obiecte norocoase. Astfel, se spune că cel puţin 6 din 10 austrieci cedează tentaţiei de a cumpăra astfel de obiecte, pentru care plătesc între 5 şi 20 de euro. Cei mai căutaţi sunt purceluşii, dar au succes şi coşarii sau potcoavele din plastic.
Germania

Ca şi austriecii, germanii sunt înnebuniţi după porcul norocos, după trifoiul cu patru foi şi după potcoave, iar dacă se poate, oferă sau îşi cumpără purcei roz pe trifoi din pluş ori le iau pe toate trei, sub formă de dulciuri din marţipan, pentru că vor neapărat să le meargă bine în fiecare nou an.
Italia

Italienii nu sunt înnebuniţi după obiecte norocoase, dar au câteva obiceiuri: mănâncă linte imediat ce intră în noul an, ca să aibă parte de belşug şi au grijă să poarte la mână, înainte de Revelion, o aţă roşie, care să-i ferească de duhurile rele.
Moldova

Tradiţiile vechi au fost înlocuite în Moldova de cele moderne, asemănătoare cu cele de la noi sau de la ruşi. Astfel, sunt obligatorii banii şi lenjeria roşie, pentru prosperitate şi dragoste, iar de pe masă nu trebuie să lipsească strugurii cât mai dulci, din care se mănâncă 12 boabe, câte una pentru fiecare lună a anului. Drăguţ este că moldovenii serbau, până nu de mult, de două ori Revelionul, la diferenţă de o oră: o dată după ceasul Moldovei şi a doua oară după cel al Rusiei.
Marea Britanie, Irlanda şi Scoţia

De Anul Nou, în casele multor englezi sunt arse crenguţe de ienupăr, pentru alungarea bolilor şi se mănâncă prăjituri speciale. După un an dificil, englezii aprind focul şi aruncă în el figurine din paie, reprezentând anul ce a trecut.

blank