Life, Stiri, Ultima Ora

Sarbatori de iarna: Cu ce inlocuim carnea de porc la masa de Craciun.

La romani, pe masa traditionala de Craciun, porcul este rege. Sarmalutele, friptura, carnati, toba si alte preparate specifice nu pot lipsi sub nicio forma din meniul de final de an.

Sarbatori-de-iarna--Cu-ce-inlocuim-carnea-de-porc-la-masa-de-Craciun--Evita-excesele-alimentare-

Problema e ca, in aceasta perioada, mancam prea multa carne de porc fara sa constientizam cate preparate de pe masa de Craciun contin acest ingredient. Daca ne gandim ca o portie rezonabila de carne de porc la o masa trebuie sa fie de doar 100-150 de grame, realizam ca de Sarbatori mancam mult prea multa carne.

In concluzie, carnea de porc este buna doar daca o prepari sanatos si o mananci in portii rezonabile, cu legume. Sa nu uitam ca ea ne ofera nutrienti esentiali, cum sunt proteinele, si minerale esentiale, cum este fierul si zincul.

Insa, daca esti o carnivora din fire, si nu poti renunta la carne iti recomandam sa prepari macar cateva feluri de mancare traditionale si din alte tipuri de carne, ceva mai sanatoase:

1. Carnea de curcan

Carnea de curcan nu este tradionala de Craciun insa contine o cantitate generoasa de aminoacizi, antioxidanti si minerale. In schimb, este o carne slaba in grasimi.
150 de grame de carne de curcan fara piele iti furnizeaza o doza excelenta de acid folic, alte vitamine din complexul B, potasiu si zinc.

Asa ca, poti incerca, pe langa preparatele traditionale de porc, carnati, toba, sunculita, o friptura de curcan sau, de ce nu, un curcan umplut.

2. Carnea de pui

Cea mai la indemana alternativa la carnea de porc ramane carnea de pui. Aceasta este bogata in proteine slabe (o cantitate de 2 ori mai mare decat cea continuta de carnea de curcan), niacina (120 de grame de carne de pui asigura 72% din necesarul zilnic de niacina), seleniu si fosfor.

3. Pestele

Carnea de peste este o alternativa sanatoasa la carnea de porc. Este bogata in proteine, acizi grasi esentiali omega 3, vitamine (A, B12, D, E), minerale (zinc, cupru, iod, potasiu, fosfor) si antioxidanti. De ce sa nu incerci in acest an sa prepari cateva specialitati din peste pentru masa de Craciun. Cu siguranta iti vei surprinde invitatii cu o stiuca umpluta sau o rulada din peste.

4. Carnea de vanat

Carnea de vanat este cea mai sanatoasa alegere pentru iubitorii de carne rosie si pentru cei care apreciaza carnea in general. 100 g de carne de vanat are 120 Kcal si 2,4 g de grasime. Sfatul nostru este sa inlocuiesti carnea de porc, atunci cand prepari carnatii traditionali, cu cea de mistret. Carnatii tai vor avea un gust deosebit si vor fi mult mai sanatosi.

Carnea de vita si carnea de bivol sunt si ele alternative sanatoase la carnea de porc, atat timp cat sunt consumate cu moderatie.

blank