Life, Stiri

Şapte adevăruri crunte despre căsătorie

De fapt, nimeni nu te pregăteşte pentru ce te aşteaptă

sforait_36854900_23448700_68640500

 Inainte, in momentul si chiar imediat dupa casatorie, urarile de bine sunt la ordinea zilei, prea putini oameni fiind dispusi sa spuna adevarurile triste care vin, invariabil, dupa punerea pirostriilor.

Cu totii stim ca o casnicie nu presupune doar lapte si miere, dar care sunt lucrurile, situatiile, momentele exacte care dezvaluie „partea urata” a maritisului sau a insuratorii?

1. Intr-o zi, te vei uita la sotul/sotia ta si te vei intreba (in gand, evident): „Asta e? Atat e? Asa arata tot restul vietii mele?!”

Conceptul „pana cand moartea ne va desparti” nu sperie prea mult persoane care au ganduri de casatorie. Abia dupa ce relatia este consemnata la starea civila si dupa o perioada de „acomodare” cu statutul de sot/sotie, multi ajung sa constientizeze ca, teoretic cel putin, asa-si vor petrece tot restul vietii. Este o constientizare inspaimantatoare in fata careia unele cupluri cedeaza.

2. Femeia va munci mai mult decat isi imaginezi

Partenerii care locuiesc deja impreuna inaintea casatoriei nu-si prea pun probleme mari cu privire la ce se va schimba in traiul in doi dupa semnarea actelor. Se gandesc ca, pana una alta, sunt ca si casatoriti si ca actele in sine nu vor schimba mare lucru. Complet fals! Acele acte amarate de casatorie cantaresc greu in mintea si sufletul fiecarui partener devenit sot sau sotie. Dincolo de acest lucru, dupa semnarea actelor, pretentiile cresc, mai ales din partea barbatului. O femeie maritata, chiar daca a locuit si inainte de casatorie cu actualul sot, va munci invariabil mai mult dupa ce semneaza actele. Din acest punct de vedere, se poate spune ca „emanciparea” femeii a avut doua taisuri: doamnele au primit drepturi egale cu barbatii in aproape toate cazurile, dar nu au incetat sa faca si munca din casa. Asadar, o femeie care se marita ar trebui sa-si asume ca va munci mai mult dupa casatorie.

3. Te vei culca nervos/nervoasa

Daca inainte de casatorie multe cupluri au politica „nu ne culcam niciodata certati”, dupa semnarea actelor, dupa o oarecare trecere a timpul, cu siguranta vor aparea momente in care ambii soti se vor intoarce unul cu spatele la celalalt si se vor culca nervosi.

4. Nu vei face sex timp indelungat

Casatoria este garantia abstinentei sexuale, sustin oamenii sceptici la adresa conceptului de casatorie, iar, intr-o oarecare masura, au dreptate. Dupa angajamentul oficial, exista perioade indelungate de timp in care sotii nu fac sex (de niciun fel). Fie ca este vorba de perioada de gravidie, fie ca este dupa nastere, fie ca programele de munca ale sotilor sunt solicitante si desincronizate si amandoi ajung prea obositi acasa, fie ca pur si simplu nu mai au chef de sex, viata sexuala in casnicie are de suferit. In aceasta privinta, sansele de succes sau de esec ale mariajului sunt dictate de modul in care partenerii fac fata si accepta situatia.

5. Femeia devine „tot mai casnica”

Chiar daca are un loc de munca foarte bun si se imbraca la patru ace zilnic, perceptia barbatului asupra femeii se schimba in rau. El o vede pe ea „tot mai casnica”. Degeaba cand iese pe usa casei ea este aranjata din cap pana in picioare, barbatul o va vedea mai des cu bigudiurile in cap, cu ridurile de oboseala dimineata, cu radacinile nevopsite (ca doar trebuia sa plateasca altele in casa), cu hainele patate dupa ce a gatit si vor fi destule seri in care ea se va culca cu parul mirosind a mancare (doar nu o sa se spele pe cap in fiecare seara). In felul acest, pe parcurs, sotia isi pierde din feminitate si senzualitate, cel putin in ochii barbatului. Pentru a evita un astfel de declin de imagine, cei doi soti trebuie sa iasa cat mai mult in oras, sa intreprinda cat mai multe activitati impreuna, pentru a nu petrece timp doar in casa, infasurati in halate.

6. Iti vei da seama ca te poti schimba doar pe tine

Destul de multe persoane pornesc pe acest drum, cel al casatoriei, gandindu-se ca celalalt se va schimba, sau cel putin ca partenerii pot fi schimbati cu timpul. De aceasta hiba sufera mai ales femeile. Ei bine, daca inainte de casatorie un om nu s-a schimbat el de unul singur, sunt slabe sanse sa se intample dupa. Daca a avut trasaturi si porniri negative inainte de casnicie, le va avea si dupa. De altfel, exista o vorba din popor potrivit careia „casnicia te coboara sau te ridica, dar sub nicio forma nu te lasa sa fii la fel”. De ce? Casatoria marcheaza orice om care isi ia acest angajament, motiv pentru care firea lui si, implicit, viata lui vor fi ori pe o panta ascendenta, ori pe una descendenta, dar nu va putea pastra o constanta.

7. O sa scoata la iveala toate nesigurantele tale

Cu totii avem temeri si cu totii depunem eforturi serioase sa le tinem in frau, sa le ascundem. Dar in casnicie nu mai poti fugi de temerile tale. Lipsa de incredere in sine este cea mai mare problema care-si iveste coada in timpul casatoriei, mai ales in cazul femeilor. Este suficient ca, de cateva ori, sotul sa nu-si manifeste incantarea cu privire la o tunsoare noua, la cum ii sta o rochie, ca femeii ii va scadea stima de sine. Astfel de situatii, pentru un „ochi neantrenat”, pot parea comice, stupide, nedemne de luat in seama, dar trecerea anilor si trairile din timpul casniciei pot transforma perceptia ambilor parteneri asupra unor chestiuni minore, generand astfel temeri si mai mari si nesiguranta.

 

blank