Featured, Life

Sănătatea mintală, afectată de abuzul în familie

Abuzul în familie femeile care au fost abuzate de parteneri au de trei ori mai multe sanse sa sufere de depresie, anxietate sau afectiuni severe, cum ar fi schizofrenia si tulburarea bipolara, conform cercetatorilor.

Conform The Guardian, studiul este unul dintre primele care analizeaza relatia dintre abuzul domestic si sanatatea mentala.

Cercetarea a confirmat abuzul în familie faptul ca femeile ascund experientele traumatizante de acasa si nu discuta nici macar cu medicul lor despre abuzurile la care sunt supuse. In timp ce oamenii legii raporteaza ca, in Marea Britanie, una din patru femei e abuzata de partener, doar 0,25% dintre persoanele analizate au recunoscut asta in fata medicului de familie.

Oamenii de stiinta au analizat fisele medicale a 92,735 de femei din Marea Britanie intre anii 1995-2017. 18,547 dintre femei au fost victimele violentei domestice, iar datele acestora au fost comparate cu ale celor care nu au trecut prin astfel de experiente.

„Ca un psihiatru de prima linie care lucreaza cu femei cu boli psihice grave, sunt constient de impactul devastator pe care il are abuzul domestic asupra sanatatii mentale si lucrez cu supravietuitori in fiecare zi”, spune Dr. Beena Rajkumar.

Totusi, nu este usor sa se stabileasca legatura exacta dintre violenta domestica si bolile mentale. Louise Howard, de la National Institute for Health Research at King’s College London, a declarat ca si alti factori ar putea juca un rol.

„De exemplu, stim ca maltratarea copiilor si abuzul sexual sunt asociate cu boli mentale si ca sunt victime ale violentei domestice si abuzului”, spune ea.

Violenta domestica, o problema in Romania
In primele luni ale anului 2018, aproape 100 de cazuri de violenta domestica au fost reclamate in fiecare zi la noi in tara, potrivit unor statistici ale IGPR.

Din cele 35.623 de reclamatii, peste jumatate, 52,3%, au fost in mediul urban, iar 47,7 % in mediul rural. Dintre acestea, ponderea cea mai mare este reprezentata de faptele de „lovire sau alte violente” – 58,6%, urmate de „amenintare” – 7,25%, „abandon de familie” – 21,33% si „nerespectare a ordinelor de protectie” – 3,71%.

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infractiuni s-au comis la domiciliul subiectilor (75% din totalul infractiunilor).

 

blank