Social, Stiri

Salvaţi Copiii! Programului național de combatere a mortalității infantile!

O treime din decesul copiilor de până la un pot fi prevenite

salvati_copiii

Organizaţia Salvaţi Copiii estimează că o treime din decesele copiilor cu vârsta de până la un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Iată un studiu de caz, care s-a încheiat fericit, doar pentru că a existat o maternitate cu echipamente medicale performante.

Mihaela aştepta cu entuziasm să fie mămică, iar vestea că va avea gemeni a bucurat-o foarte mult. Ce nu ştia însă este că urma să nasca prematur, la doar 31 de săptămâni. Prematuritatea este cauza principală a mortalităţii infantile în România. Pierdem în medie 1.800 de bebeluşi pe an. Aceste cifre situează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9 la 1000 de copii născuţi vii.

Mihaela a fost norocoasă şi a născut într-o maternitate dotată cu echipamente medicale performante, iar micuții ei au avut parte de îngrijire medicală specială. Mihai şi Gabriel sunt acum alături de familie, deşi Mihai a trebuit să stea 2 luni în incubator şi a avut nevoie mai mult timp de îngrijire specială. Cel mai greu i-a fost în perioada în care a trebuit să stea separată de Mihai, pentru că Gabriel era externat şi stătea acasă cu el, dar este fericită că acum sunt amândoi sănătoşi şi cresc. Că ea însă nu sunt toate mămicile din România, unde la fiecare cinci ore, moare un copil înainte să împlinească vârsta de un an.

Organizaţia Salvaţi Copiii estimează că o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

De aceea, Salvaţi Copiii dezvoltă un program naţional pentru reducerea mortalităţii infantile. Cu ajutorul persoanelor fizice şi al companiilor, Salvaţi Copiii a reuşit dotarea cu echipamente medicale performante a 18 maternități și secții de nou-născuți şi a ajutat 941 de mame tinere şi 633 de gravide, salvând astfel 3.600 de bebeluși. În cursul acestui an, alte 27 de maternități vor fi dotate de Salvați Copiii cu echipamente care vor ajuta la salvarea a 5.400 de nou-născuți.

Cei care doresc să sprijine în continuare, pentru ca tot mai multe maternităţi să primească echipamente medicale importante pentru bebeluşi, o pot face redirecţionând 2%  din impozitul pe venit către Salvaţi Copiii până pe 25 mai. Formularele precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei pot fi descărcate de la adresa Salvați Copiii . Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2014. Suma nu trebuie menţionată în formular, urmând să fie completată de administraţia financiară. Completarea lui durează foarte puţin, nu costă nimic, însă beneficiile înseamnă şansa la viaţă pentru copiii care se nasc prematur.

 

 

blank