Sahul
Sport, Stiri

Sahul,un univers aparte.

Sahul

Inceputurile jocului de sah dateaza din timpuri stravechi, inca inainte de era noastra. La raspandirea acestui joc originar din Asia au contribuit foarte mult arabii, ceea ce ar explica faptul ca primele documente despre sah au aparut in Spania, sub influenta araba, apoi in Italia si Franta.

Legendele care i-au invaluit inceputurile nu fac decat sa ilustreze marea atractie pe care sahul a exercitat-o dintotdeauna asupra spiritului omenesc. O data cu raspandirea mijloacelor de comunicare intre oameni, in special prin scris, sahul a cucerit din ce in ce mai multi adepti.. Regulile sahului au suferit in timp diverse modificar pe parcurs, dar in zilele noastre sahul se practica dupa un regulament unic, stabilit de Federatia Internationala de Sah (FIDE).

Cu o popularitate in continua crestere, un exemplu lista coeficientilor ELO Romania in urma cu zece ani erau doar in jurul a 400 jucatori in prezent depasind usor 2000, sahul este in continua dezvoltare. Si pe buna dreptate, acesta e considerat un factor educativ ce contribuie la dezvoltarea gandirii si a trasaturilor de caracter, constituind totodata si un mijloc de recreere activa.

Dar ce este sahul? Un mijloc de recreere activa pentru marea masa de amatori, o forma de arta aparte pentru o parte din profesionisti, o stiinta pentru cei ce lucreaza ani si ani la un studiu de genul „final de turnuri cu doi pioni contra turn” sau o sursa importanta de venit pentru o alta categorie, existand turnee cu premii extrem de atragatoare, mergand chiar pana la 1milion USD.

Indiferent la ce nivel se disputa intensitatea pasiunilor celor aflati in fata tablei cu 64 de patrate nu cunoaste limite, dorinta de autodepasire a celor prinsi de vraja si fascinatia acestui sport al mintii este enorma. Personal consider sahul o forma de arta, emotia estetica produsa de succesiunea unor mutari, combinatiile si ineditul confera stralucire creatiei artistice. Iar acest aspect este si mai evident in sahul artistic, in compozitiile de studiu si in probleme. Marele maestru Aleksandr Alehin, care a fost nu numai un geniu al sahului dar si un mare om de mare cultura, sublinia in dese randuri valentele artistice ale sahului reiesite din infruntarea intre doua gandiri si vointe..

Este o lupta deschisa, in principiu cu arme egale sau nu, eu personal consider ca nu dar la acest aspect fac referire mult mai tarziu. Pe langa o disciplina, combativitate, necesare in practicarea acestui sport, sunt necesare calitati precum vointa, imaginatie, o creativitate aparte. Si nu este suficient, multa munca, nu intamplator se spune: 1% imaginatie si 99% transpiratie. Putini sunt cei ce stiu dar in sah au aparut cei mai multi copii minune, mai multi decat in orice alt domeniu de activitate, creatie umana. Cel mai cunoscut, bineinteles, Roberth B Ficher, beneficiarul unei publicitati fantastice dublata de o viata „exotica” si plina de mister.

Insa exista un personaj fantastic, pe numele lui Paul Morphy. Aparitia sa, in jurul lui 1850 in lumea sahului a fost un cutremur pentru contemporanii sai dar si un mister pentru urmatorii 150 de ani. Intr-o epoca in care nivelul strategic al sahului era la un nivel foarte scazut iar partidele se reduceau cel mai adesea la atacuri la rege fara o strategie profunda, acest Paul Morphy a venit, a spulberat toata „crema” sahului mondial in decursul a catorva ani, apoi a incetat brusc sa mai dispute vreo partida retragandu-se in linistitul New Orlance.

Insa maniera in care a spulberat tot ce a intalnit in decursul scurtei sale cariere este uluitoare. Nivelul partidelor sale aminteste de sahul din viitor, abia peste 120 de ani mai putem regasi un asemenea nivel profund. Practic a anticipat cu 120 ani toata strategia sahului nedescoperita in acei ani.

Astfel sunt si numite in lumea sahului partidele acestui om, un transplant in timp, din alt timp! Si nu este de mirare, nu este un fapt obisnuit sa vezi de exemplu, un avion cu reactie la 1850…asta a si fost in scurta lui viata acest om, un avion cu reactie. Avocat de meserie, vorbitor fluent de 11 limbi, a incetat din viata in jurul varstei de 40 ani bolnav de tuberculoza. A fost primul campion, neoficial, al lumii sahului, un geniu venit parca din alt timp. Dupa Paul M sahul a revenit pe fagasul normal, nimeni neintelegand ceva din partidele lui, la mediocritate. Insa in timp strategia incepe sa prinda contur, se publica studii, teoria deschiderilor se dezvolta, incet facandu-se pasul si spre un joc pozitional, mai rafinat si plin de profunzime.

Iar impulsul spre profunzime a fost dat de un alt copil minune. Jose Raul Capablanca. Cubanez la origine, la 5 ani doar privindu-si tatal jucand a invatat sah, la 11ani campion al Cubei, viitor campion mondial de o profunzime uluitoare, partidele lui sunt lectii ce trebuie insusite de oricine ce aspira la titlul, nivelul de maestru in sah

A ramas dupa Capablanca profunzimea conceptelor, o capacitate de calcul uluitoare dar si o uriasa rivalitate cu un alt monstru sacu al sahului, Alehin. Rivalitate nascuta in timpul confruntarilor pentru titlul mondial, poate comparabila ca intensitate doar cu duelurile Karpov-Kasparov

blank