Președintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, spune într-o scrisoare trimisă premierului Ludovic Orban și ministrului Economiei Virgil Popescu, că șeful companiei de stat Romgaz, Adrian Volintiru, a acordat premii unui număr de 14 salariați în sumă totală de 646.770 lei prin ”încălcarea Contractului Colectiv de Muncă”.

”Prin prezenta vă aducem la cunoștină că fără a respecta nicio prevedere legală aplicabilă în societate, cu privire la modul de acordare a premiilor și încălcând Contractul Colectiv de Muncă, art. 136, Domnul Director General, probabil la îndemnul direcției de resurse umane, a oferit premii preferențiale unor salariați, unii dintre ei fiind aleși după gene și sprâncene (14 salariați, în sumă totală de 646.770 lei, echivalent a 133.906,83 euro). Această direcție de resurse umane, care ar fi trebuie să vegheze la corectitudinea acordării premiilor, pe baza unor criterii transparente și la respectarea CCM, și-a acordat cele mai mari sume, respectiv directorul direcției, 103.902 lei, și înlocuitorul său, 50.416 lei (adică 21.511,80 euro și 10.438 euro)”, se spune în scrisoare. Autorul documentul vorbește despre ”tentativă de furt”. ”Tentativa de furt, pe care v-o semnalăm, este susținută de faptul că aceste premii ilegale au fost încărcate în data de 10.06.2020 în sistemul de plată, MAIS al Societății, fiind la un click distanță de a fi plătite, în 12.06.2020, dacă nu ar fi intervenit în data de 11.06.2020, Doamna Președinte a Consiliului de Administrație. Această tentativă de furt calificată arată că în cadrul societății nu mai funcționează nicio procedură de control intern, principii de etică, de aceea salariații solicită un control extern, independent și neutru pentru a putea stabili la ce nivel s-a dezvoltat și infiltrat caracatița machiavelică a corupției în Romgaz”, se mai spune în scrisoare.

Fostul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, comentează foarte dur situația de la Romgaz, numind-o ”jaf la drumul mare în România liberală de astăzi”. ”În virtutea relațiilor profesionale din trecut, cunosc mulți oameni de ispravă din cadrul societății naționale Romgaz S.A. Câțiva dintre acestia, profund revoltați, mi-au adus la cunoștință o nouă mostră de “management” liberal. Mai concret, mi-au oferit dovezi legate de cum au redirecționat liberalii conducta de bani publici către propriile buzunare și către partid. Așadar, un număr restrâns de persoane numite politic în funcții de conducere la Romgaz S.A., oameni de încredere ai directorului general Volintiru (Adrian Volintiru, n.r.), ai deputatei Raluca Turcan, ai ministrului Popescu și ai altor sforari liberali au fost propuși, pe șest și cu flagranta nerespectare a legii, să fie premiați, tam-nesam, cu sume amețitoare. Nerespectarea legii constă în faptul că totul s-a făcut pe ascuns, fără avizarea sindicatului, așa cum prevedea contractul colectiv de muncă. O sulfuroasă poveste cu bani pentru partid, șpăgi politice, amantlâcuri și recompense pentru slugi perfecte mi-a fost dezvăluită de aceiași oameni din interior”, a spus Diaconu.

Citeste si...
Scrisoarea unui tinere pentru Ponta: "Dvs. aveţi linişte în Turcia, cumnata mea are cancer cerebral"

Conform fostului director al ANA, directorul Ioan Stan, de la resurse umane, urma să fie premiat cu 103.902 lei. Adjunctul său, Robert Stelian Chircă, primește 60.702 lei. Șeful corpului de control, Aurel Jeler, încasează 32.562 lei. Marius Rareș Grecu, despre care Diaconu susține că este omul vicepremierului Raluca Turcan, încasează 48.706 lei. De asemenea, Mihaela Virginia Toader, ”angajata de vreo trei luni pe relații internaționale”, conform lui lui Diaconu, primește 82.416 lei, și Andreea Negru 43.248 lei. Fostul șef al ANAF spune despre acestea două din urmă că sunt nelipsite din preajma directorului Volintiru. ”Nu stiu de ce, dar cred că vajnicii luptători liberali contra penalilor mai au foarte puțin și vor depăși isprăvile găștii lui Dragnea, o performanță ce părea imposibilă la un moment dat”, a conchis Diaconu.