Ministrul Justiţiei Ana Birchall a anunţat că marţi după-amiază autorităţile din Madsagascar au aprobat extrădarea lui Radu Mazăre, iar procedura se va desfăşura în regim de urgenţă. O echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi ai Poliţiei vor pleca spre Madagascar, până la sfârşitul săptămânii.

„„Vă informez că Ministerul Justiţiei a fost sesizat şi informat oficial azi, ora 17:19, de biroul INTERPOL, că procedura de extradare a lui Radu Mazăre a fost admisă de autorităţile din Republica Madagascar. Sunt puse în aplicare, în regim de urgenţă dispoziţiile pentru preluarea sub escorta de către autorităţile din România a lui Radu Ştefan Mazare. (…) Vrea să le mulţumesc tuturor colegilor din minister pentru acest adevărat maraton din ultime zile, vreau să mulţumesc şi reprezentanţilor mass media pentru sprijin şi pentru înţelegerea de care au dat dovadă în momentul în care nu am putut comunica toate informaţiile, fiind vorba de proceduri în derulare”, a declarat ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall.

Ministerul Justiției din Madagascar a anunţat că Radu Mazăre va fi predat autorităţilor din România.

Mandatul său de arestare expira astăzi, iar autorităţile de la Antananarivo au decis menţinerea lui Radu Mazăre în centrul de detenţie până la extrădare.

Ministrul Justiției din Madagascar, Jean-Jacques Randrianasolo, a declarat pentru publicația L‘Express de Madagascar că Radu Mazăre va fi extrădat în România și că au fost primite toate documentele necesare.

Publicația mai scris că Mazăre a fost notificat că va fi extrădat.

L‘Express de Madagascar mai anunță că surse din Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați afirmă că Radu Mazăre ar fi depus cerere pentru azil în Madagascar. Cererea ar urma să fie discutată pe 21 ianuarie 2020.

”Între timp, nu îl putem forța să părăsească țara în care a cerut azil”, spun sursele citate.

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, luni dimineaţă, că instituţia pe care o conduce a transmis documentele necesare pentru extrădarea din Madagascar a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre.

Acest lucru s-a întâmplat luni la ora 09.00, a mai spus Birchall. Documentele au fost primite de ministerul Justiţiei din Madagscar.

„Astăzi, 13 mai, dosarul de extrădare al domnului Radu Ştefan Mazăre a fost predat autorităţilor competente din Republica Madagascar. La ora 8.00, dosarul a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 9.00 a fost predat Ministerului Justiţiei din Republica Madagscar. Dosarul cuprinde cererea de extrădare şi toate documentele. Astfel, Ministerul Justiţiei din România şi-a îndeplinit obligaţia legală în conformitate cu atribuţiile conferite de Legea 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală”, a anunţat ministrul Justiţiei.

Ministrul Interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat vineri că au început demersurile privind extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar. „Se lucrează în regim de urgență”, a mai afirmat ministrul Justiției.

Citeste si...
Vezi ce le-a mărturisit politistilor în Madagascar iubita lui Mazăre

„Am dispus ca în baza documentelor, să inceapă în regim de urgență procedurile și formularele procedurii de extrădare. Vreau să le mulțumesc colegilor care vor lucra nonstop, avem un dosar cu 600 de pagini care trebuie tradus, în termen de 6 zile”, a declarat Ana Birchall.

Birchall a dat asigurări că se va lucra non-stop la dosarul de 600 de pagini, care necesită traducere autorizată. Ea a amintit că autorităţile din Madagascar l-au reţinut pe Mazăre pentru şase zile, dar au mai rămas două zile pentru trimiterea dosarului, potrivit Agerpres. Mai multe informaţii vor fi făcute publice atunci când documentaţia va fi trimisă în Madagascar, a menţionat ea.

Curtea de Apel Bucureşti a decis joi seara că sunt întrunite toate condiţiile pentru ca fostul edil să fie adus acasă. Are de executat o pedeapsă de 9 ani de închisoare.

Radu Mazăre se află acum într-un centru de reţinere din Capitala Republicii Madagascar, acolo unde probabil a şi primit vestea din ţară, potrivit a1.ro. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au analizat joi solicitarea Poliţiei Române, formulată pe numele lui, şi au decis că demersurile pentru extrădare pot fi demarate.

Fostul politician are, pe insulă, un avocat care se ocupă de apărare, şi care, cu siguranţă, se va opune extrădării, invocând motivele pe care şi Radu Mazăre le-a expus în Madagascar în încercarea de a obţine azil politic.

Acelea că, susţine el, în România, nu a avut şi nu ar putea avea parte de o judecată corectă.

Radu Mazăre a fost reţinut miercuri la prânz de poliţiştii din Madagascar în timp ce se afla, alături de Roxana Mihalache, într-un spaţiu public din Antananarivo.

Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că extrădarea lui Radu Mazăre în România poate fi rezolvată ușor, dacă autoritățile de la București vor dori acest lucru, pentru că în țara sa noul președinte este ferm împotriva corupției.

Mazăre nu se ascundea, locuia în complexul lui turistic, unde se practică sporturi extreme. Oficialul malgaș a spus că nu are, până în acest moment, o confirmare oficială din Madagascar privind reținerea lui Radu Mazăre.

Madagascarul se află printre statele care nu au acorduri de extrădare, dar, așa cum a arătat diplomatul, dacă România dorește, extrădarea se poate face foarte rapid. Serge Rameau a dat ca exemplu, cazuri de oameni de afaceri din țara sa care fugiseră de lege în Insula Mauritius și „care au fost extrădați într-o singură săptămână”. „Dacă a funcționat în cazul nostru, poate funcționa și în altă situație”, a adăugat consulul onorific din Madagascar.