În plus, ruşii au anunţat exerciţii nucleare de amploare

tupolev-tu-22m-backfire

Imediat după ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor la scutul antirachetă de la Deveselu (România), Rusia a lansat o serie de operaţiuni militare de amploare.

Luni, 28 octombrie, la baza militară Deveselu din judeţul Olt, România, a avut ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, în aplicarea Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. În aceeaşi zi, două bombardiere strategice ale Rusiei, Tupolev Tu-160 Blackjack, au decolat de la baza Engels din regiunea Volga, pentru a ateriza apoi în Venezuela. Anunţul a fost făcut chiar de către ministrul Apărării de la Moscova, scrie evz.ro

Bombardierele, capabile să poarte încărcătură nucleară, “au zburat peste Caraibe, prin estul Pacificului, de-a lungul coastei de sud-vest a continentului nord-american şi au aterizat pe aeroportul Maiquetia din Venezuela”, se afirma ministrul, citat de RIA Novosti.

Două avioane F-16 ale NATO au decolat de la baza Bodo din Norvegia pentru a monitoriza trecerea bombardierelor prin zonă.

O misiune similară a unor bombardiere strategice ruse a mai avut loc în 2008, cu ocazia unor exerciţii commune împreună cu marina venezueleană.

Tu-160 Blackjack este un aparat supersonic, cu geometrie variabilă, destinat să lovească ţintele de pe teatrele de operaţiuni continentale atât cu proiectile nucleare, cât şi convenţionale.

Miercuri, 30 octombrie, forţele ruse au declanşat un exerciţiu-surpriză pe scară largă, lansând patru rachete ce suportă incărcătură nucleară. Exerciţiul a presupus lansarea de la sol a două rachete balistice intercontinentale şi a încă două rachete de pe submarine. Manevrele militare ruse au fost îndeaproape monitorizate de serviciile de informaţii americane, menţionează presa americană. Exerciţiile au fost neobişnuite din cauza numărului mare de rachete lansate, au declarat oficiali americani care nu au dorit să-şi facă publică identitatea.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Alexandra F. Bell, a confirmat acţiunile ruşilor, spunând că Statele Unite au fost anunţate în avans şi cu respectarea angajamentelor asumate în tratatul “New START”. Specialistul militar american Mark Scheider a remarcat că rapoartele ruseşti vorbeau de un “exerciţiu strategic de amploare ce implică un război nuclear”. Exerciţiile au fost supervizate de Vladimir Putin, în calitate de comandat suprem.

Joi, 31 octombrie, două bombardiere Tupolev Tu-160 Blackjack au ajuns în Nicaragua, după ce au decolat de la o bază din Venezuela. Potrivit unei declaraţii a ministrului rus al Apărării, citată de RIA Novosti, aparatele “au zburat peste apele neutre ale Mării Caraibelor, au intrat în spaţiul aerian al Nicaragua şi au aterizat conform planului”.

Oficialul de la Moscova a precizat că misiunea corespunde normelor internaţionale, fiind parte a „programului de antrenament de luptă”.

Aceste mişcări militare ale Rusiei, care au avut loc imediat după evenimentul de la Deveselu, au fost de asemenea semnalate de unul dintre editorialiştii de la Vocea Rusiei, Valentin Mândrăşescu. “Dacă va fi nevoie, punem de o nouă ‘criză din Caraibe’”, a menţionat acesta pe o reţea socială.

Rusia a declarat de nenumerate ori că nu este de acord cu amplasarea elementelor scutului american antirachetă în ţările europene, suţinând că scutul reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale.

 

 

 

Citeste si...  Vedete care adora sa se pozeze in costum de baie