Featured, International

Rusia dă în exploatare rachetele hipersonice Avangard

26 decembrie, Moscova. Președintele Vladimir Putin fotografiat în timpul vizitei la Centrul Național de Control al Apărării, cu prilejul lansării rachetei Avangard.

Vineri, 27 decembrie, Rusia a anunțat darea în exploatare a rachetelor hipersonice Avangard, care reprezintă una dintre ultimele noi tipuri de arme realizate de Moscova, descrisă de președintele Vladimir Putin ca fiind „practic invincibilă”. Știrea a fost transmisă de toată presa audio-video și scrisă rusească și preluată de marile agenții de știri.

Acest sistem face parte dintr-o nouă generație de rachete, capabile, potrivit Moscovei, să atingă o țintă aproape peste tot în lume și să treacă de orice scut antirachetă existent la ora actuală, precum cel realizat de SUA în Europa.

Comunicatul Ministerului rus al Apărării, citat de agențiile de știri, precizează că „ministrul Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat președintelui Vladimir Putin intrarea în exploatare, la ora 10h00 (ora 9h00, ora României), a primului regiment echipat cu noile sisteme strategice hipersonice Avangard”. Cu această ocazie ministrul Șoigu „a felicitat” militarii ruși, apreciind că desfășurarea rachetelor reprezintă „un eveniment fantastic pentru țară și pentru forțele armate”.

Acum un an, tot în decembrie, armata Rusiei anunța că primul regiment al rachetelor Avangard va fi amplasat în regiunea Orenburg din Urali. După cum preciza Moscova, Avangard zboară cu o viteză Mach 20 și este capabilă să atingă Mach 27, adică de 27 de ori mai mult decât viteza sunetului și peste 33.000 kilometri pe oră.

Ea poate să-și schimbe direcția și altitudinea, ceea ce o face „practic invincibilă”, așa cum declara președintele Putin, care a comparat racheta Avangard, testată pe o rază de acțiune de 4.000 km, cu „crearea primului satelit artificial al Pământului”, referindu-se la Sputnik-ul lansat pe 4 octombrie 1957.

Sputnik 1 a fost lansat cu o rachetă R concepută de savantul Serghei Korolev, al cărui nume a fost ținut secret mult timp. El avea 58 cm diametru și cântărea 83,6 kg. Evenimentul a marcat avansul tehnologic al URSS față de SUA în plin Război Rece și reprezintă debutul cuceriri cosmosului. La ora respectivă, unele ziare americane l-au comparat cu un „Pearl Harbour tehnologic pentru SUA”.

Revenind la rachea Avangard, tot Putin spunea, în iunie 2018, că „este un sistem de rachetă intercontinental, dar nu balistic.Este arma absolută”. „Nu cred că o singură țară va dispune de o asemenea armă în anii viitori. Noi o avem deja”, se lăuda liderul de la Kremlin, într-un moment în care relațiile țării sale cu statele Vestice sunt la un nivel foarte redus.

Actuala cursă a înarmărilor pare să fi scăpat total de sub orice control, tot Rusia anunțând prin vocea aceluiași Putin că o altă armă descrisă de el drept „invincibilă”, racheta grea intercontinentală din a cincea generație Sarmat urmează să fie livrată armatei ruse în 2020. Sarmat nu ar avea „practic limite în ce privește raza de acțiune” și ar fi „capabilă să vizeze ținte traversând Polul Nord, ca și Polul Sud”.

Printre alte sisteme de arme ce urmează să fie create mai figurează: o dronă submarină cu propulsie nucleară, rachete hipersonice destinate avioanelor ruse de vânătoare și un misterios „laser de luptă”.

După cum remarcă agenția France Presse, știrea intrării rachetei Avangard în dotarea armatei rusești intervine în momentul în care Moscova și Washingtonul au suspendat participarea la Tratatul bilateral de dezarmare INF, adoptat în plin Război Rece. Azi, pe tapet se află și problema viitorului Tratat STARt de reducere a arsenalelor nucleare, scadent în 2021.Sursa citată scrie că Rusia acuză SUA că încearcă să renunțe la tratatele existente spre a determina „epuizarea ei economică” printr-o „nouă cursă a înarmărilor”, în care Moscova dă asigurări că nu a vrut să se lansesze.

Totuși, ea a înmulțit anunțurile în acest domeniu, încă de acum în doi ani dorind să adopte sistemul Kalibr, folosit prima oară în operațiunile sale din Siria, din 2015, dar în operațiunile terestre.Totodată, la jumătatea acestei luni, ea a dezvăluit în detaliu sistemul scutului său spațial antirachetă Kupol, care se dorește a fi echivalentul sistemului american SBIRS, dar ale cărui contururi sunt încă misterioase.

În context s-a reamintit că, în 2019, armata rusă a consemnat mai multe accidente foarte serioase, cel mai important având loc la 8 august. El s-a datorat unei expolozii cu caracter nuclear din Marele Nord soldată cu 7 victime. Totul s-a produs în timpul testelor cu „noi armamente”. Potrivit experților militari ar fi fost vorba de o rachetă Burevestnik cu „rază de acțiune nelimitată”.

Deocamdată nu au existat opinii ale unor experți militari occidentali referitoare la știrile anunțate de Moscova cu atâta tam-tam.

blank