Featured, International

Rusia a spălat bani în Europa şi a face victime în mediul bancar occidental

Scandalul Troika Laudromat face victime în Europa, în urma dezvăluirilor presei. Aşa cum vom vedea mai jos, o bancă importantă a rămas fără CEO. Vom călători apoi în paradisul italian, dar şi în cel spaniol.

Rusia a spălat bani în Europa şi a face victime în mediul bancar occidental

Scandalul Troika Laudromat face victime în Europa înalt oficial Swedbank a fost concediat, în urma scandalului de spălare a banilor Troika Laudromat. Birgitte Bonnesen (foto medalion) a fost eliberată din funcțiile de CEO și președinte Swedbank. Scandalul e legat de sucursalele băncii din Ţările Baltice.

Swedbank a concediat-o pe Bonnesen la o zi după ce postul naţional de televiziune suedez SVT a difuzat un material despre învârtelile dubioase din conturile baltice ale Swedbank. „Evoluțiile din ultimele zile au creat o presiune enormă asupra băncii”, a declarat Lars Idermark, președintele Consiliului de Administraţie Swedbank.

Rusia a spălat bani în Europa

Concediere cu felicitări
„Prin urmare, Consiliul a decis să o concedieze pe Birgitte Bonnesen. Cu toate acestea, Bonnesen a avut în ultimii trei ani o contribuție importantă, prin crearea unei bănci digitale de vârf“, a adăugat Idermark.

SVT și partenerii ei baltici au difuzat un material despre o companie ce a folosit contul Swedbank pentru a ascunde o presupusă mită către fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

blank

Rusia a spălat bani în Europa şi a face victime în mediul bancar occidental

După câteva zile, Sveriges Television a arătat că o firmă, Vega Holding, a făcut plăți către Inlord Sales LLP, o companie din Marea Britanie menționată în Afacerea Manafort. Deși nu poate fi din suma primită de la Vega, Inlord plătise aproape un milion de dolari lui Manafort, fostul manager de campanie al lui Donald Trump, condamnat anul trecut în SUA pentru ascunderea veniturilor și evitarea impozitelor.

SVT a constatat că Vega a donat 100.000 de dolari proiectului Project on Transitional Democracy, o organizație californiană dedicată „accelerării reformei democratice” în statele post-sovietice. ONG-ul e condus de Bruce P. Jackson, care, potrivit Vice News, a lucrat cu Manafort pentru a facilita întâlnirile dintre Ianukovici și oficialii americani de top.

Autoritățile au percheziționat sediul central Swedbank, din Stockholm. Se suspectează că unii dintre acționarii băncii ar fi putut avea cunoștințe anterioare despre un nou material al SVT, ce le-ar fi permis obţinerea de avantaje, prin reacția bursei la dezvăluire.

Potrivit Bloomberg, acțiunile băncii s-au prăbușit cu aproximativ 30% de când a izbucnit scandalul, luna trecută. Declinul Swedbank pe piața bursieră e echivalent cu pierderea unei valori de piață de peste 7,5 miliarde de dolari.

Afirmațiile legate de spălarea banilor leagă Swedbank de Danske Bank, după ce presa a dezvăluit rolul filialei estoniene a acestei bănci, în ultimul deceniu, în spălarea a miliarde de dolari.

Rusia a spălat bani în Europa

Conexiunea Zavadnikov
Clubul de Yachting Costa Smeralda este un magnet, pe insula italiană Sardinia, pentru miliardari și super-iahturile lor. Magnatul rus Valentin Zavadnikov, marinar împătimit, fost senator de Saratov, a fost membru al clubului ani în şir.

Între anii 2006 și 2012, Zavadnikov a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru două super-iahturi, Celestial Hope și Quinta Essentia. Pasiunea lui a fost plătită printr-un sistem format din zeci de companii offshore, numit Troika Laundromat, după numele băncii ruse de investiții care a creat-o și a operat-o, Troika Dialog. Zavadnikov a fost acționar și director al băncii.

Iahturile lui Zavadnikov au fost plătite de companiile din grupul de firme ce a spălat banii, care pare să fi fost dedicate intereselor și plăcerilor sale. Era pe acolo și un dormitor plin cu parfumuri de lux, și un ecran cinematografic proiectat pe o cascadă. Companiile sunt înregistrate în paradisuri fiscale. Nu e clar dacă Zavadnikov sau alţii plăteau, în cele din urmă, pentru iahturi și alte cheltuieli.

În peste șapte ani, companiile Troika Laundromat au canalizat cel puțin 137 de milioane de dolari în cheltuieli legate de iahting și în întreprinderile legate de Zavadnikov. Troika a înființat cel puțin cinci companii offshore, pe care le deținea sau pentru care pare să fi fost beneficiarul principal.

Banii care au circulat prin conturile Laundromat, la banca lituaniană Ukio, au finanțat o echipă de curse de iahturi fondată de Zavadnikov, formată din directori bogați din energetică.

Zavadnikov și fiica lui, Valeria, care deține o podgorie în Toscana, au folosit banii şi pentru alte afaceri private și cheltuieli personale de lux, inclusiv nunta Valeriei, în anul 2011, în insula Capri.

Banii spălați de Troika Laundromat duc în paradisul spaniol
Plimbându-te prin comunitatea de elită din S’Agaro, de-a lungul frumoasei şi stâncoasei Costa Brava, din Spania, există șanse bune de a observa pe cineva celebru.

Ghidurile turistice spun că, lângă hotelul de cinci stele Hostal de la Gavina, a fost odată un loc de vacanță al regelui Juan Carlos de Bourbon și pentru multe vedete de film de la Hollywood. Zeci de case de lux, multe dintre acestea având piscine, completează dezvoltarea zonei, care a început încă din anii ‘20.

Astăzi, numai locuitorii și oaspeții pot trece dincolo de postul de gardă, pentru a intra în satul exclusivist. Pietonii pot merge pe străzile sale, dar nu prea sunt multe de văzut. Nu există baruri sau restaurante. Majoritatea vilelor sunt ascunse în spatele gardurilor înalte.

S’Agaro e încă un loc de joacă pentru cei bogați, dar acum ei sunt actori într-o piesă diferită. „Aproximativ 70% din rezidenții S’Agaro sunt ruși”, spune un agent poștal. Un teren de 1.364 mp, fără facilităţi, de vânzare în Girona, S’Agaro, costă 2,3 milioane de euro.

Alții au oferit o estimare a unei prezenţe mai scăzute a ruşilor, dar au subliniat bogăția fabuloasă a străinilor. „Potrivit estimărilor mele, rușii nu sunt majoritatea aici – aproximativ 10%-15%”, a spus un agent imobiliar familiarizat cu comunitatea.

„Toată lumea consideră S’Agaro locul unde trăiesc rușii, pentru că casele rușilor sunt cele mai mari și sunt cele mai bogate”.

Şi… ce să vezi, Costa Brava este o zonă nord-estică de coastă a Spaniei, din Catalonia cea cu tendinţe separatiste, la nord de Barcelona şi aproape de frontieră, mai aproape de Perpignan, în Languedocul francez.

Steven închiriază proprietăți imobiliare pentru AirBnB, în San Feliu de Guixols, din apropiere. El spune că rușii bogați își petrec timpul pe terenuri de golf, în restaurante șic sau în vilele lor şi nu sunt foarte deschişi la socializare. Putin sau fiicele acestuia ar deține o vilă, dar jurnaliştii nu au putut confirma acest lucru.

Troika Laundromat şi mătuşa Tamara
În Costa Brava, urma banilor din Laundromat a condus reporterii la proprietatea ce aparține fiului lui Vladimir Artiakov, ofițer rus influent, fost guvernator al Regiunii Samara.

Proprietățile au fost vândute familiei Artiakov de o femeie în vârstă, presupusă rudă, ce le-a achiziționat după ce a primit 14,7 milioane de euro (22,7 milioane de dolari americani) în împrumuturi, fără garanții, de la companiile din nodul Laundromat. Interesant cum seamănă povestea acestei doamne în etate cu cea a unei anumite mătuşi Tamara.

Alături, reporterii au găsit o altă proprietate scumpă, ce aparține fiului vitreg al lui Serghei Cemezov, șeful unei mari întreprinderi de stat, un vechi prieten al lui Putin și șeful lui Artiakov.

Reporterii nu au găsit nici o implicare directă în achiziţia proprietății familiei, dar o investigație asupra companiei care a vândut-o arată relații financiare anterioare de lungă durată cu societățile create de Troika Dialog, la care Cemezov a declarat că este client.

blank