Actualitate, Featured

RUSALII. Astăzi este prima zi de RUSALII. Credincioșii ortodocși prăznuiesc Pogorârea Sfântului Duh

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Credincioșii ortodocși prăznuiesc, la 50 de zile după Înviere, Rusaliile, marcând ziua în care Duhul Sfânt a pogorât peste adunarea Apostolilor, în chip de limbi de foc, iar aceștia au început să propăvăduiască – duminică, 4 iunie, şi luni, 5 iunie, anul acesta.

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Credincioșii ortodocși prăznuiesc Pogorârea Duhului Sfânt – RUSALIILE

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Deși Duhul Sfânt a fost prezent în creație încă de la început, El a coborât în lume în mod deplin pentru a o sfinți numai după biruirea morții și întoarcerea la Tatăl a lui Hristos. Numai atunci Dumnezeu Duhul Sfânt a putut coborî peste firea umană curățită de păcate și răscumpărată și s-a sălășluit în cei care l-au primit pe Hristos.

Din punct de vedere al credinței ortodoxe, la Cincizecime, prin pogorârea Duhului Sfânt a apărut un Organism cu totul nou, un Așezământ divino-uman, Biserica. Cu alte cuvinte, coborârea peste Apostoli a Duhului, darurile și harismele primite de ei, predica și botezul primilor trei mii de oameni constituie întemeierea Bisericii creștine, atât ca o comunitate a credincioșilor, cât și ca instituție. Biserica nu este, deci, numai o grupare umană asociată prin aceeași credință în Dumnezeu și nici numai o instituție îngrădită prin dogme și legi. Ea este o comuniune a oamenilor în Dumnezeu și cu Dumnezeu și îl poartă în sine pe Duhul Sfânt. Unii Sfinți Părinți au numit Biserica lui Hristos „Duhul Sfânt trăind în omenire”.

Rolul Duhului Sfânt este de a-l face activ pe Hristos în noi, prin har. El transformă creștinii din oameni trupești în oameni duhovnicești, sfințește și dăruiește comuniunea cu Dumnezeu. Astfel, se zidește Biserica – Trupul mistic al lui Hristos. Împărtășindu-se cu Tainele Bisericii, sfințite de harul Duhului Sfânt, creștinii se constituie într-o comunitate prin comuniune – Biserica lui Hristos.

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Importanța deosebită a sărbătorii RUSALIILOR constă în faptul că ajută la înțelegerea noțiunii de Biserică – unul dintre imperativele majore ale vieții contemporane, scrie agerpres.ro. Criza prin care trece Biserica și omenirea în ziua de astăzi se datorează în mare măsură faptului că nu se cunoaște și nu se ține seamă de esența Bisericii, de ceea ce este Biserica în sine. Sub denumirea de Biserică se înțelege locașul bisericesc, parohia, comunitatea credincioșilor, clerul, instituția. Biserica le cuprinde pe toate acestea, dar ea este mai mult decât atât: este Trupul lui Hristos în care sălășluiește Duhul Sfânt.

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Împreună cu Paștile, Pogorârea Duhului Sfânt este cea mai veche sărbătoare creștină, fiind prăznuită încă de pe vremea Apostolilor. Despre ea amintesc și Sfântul Irineu (202), Tertulian, Origen, Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) ș.a. Până către sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era sărbătorită împreună cu Înălțarea Domnului. După aceasta, Înălțarea a fost mutată la 40 de zile de la Paști, Cincizecimea devenind sărbătoare de sine stătătoare.

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. În vechime, de Cincizecime se făcea botezul catehumenilor, erau interzise jocurile din circuri, spectacolele păgâne etc. Astăzi, în biserici se aduc ramuri de tei sau de nuc care se sfințesc și se împart credincioșilor, simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli și putere a Duhului Sfânt. Potrivit tradiției creștine, ierarhii bisericești sunt moștenitorii și transmițătorii acestui har apostolic din generație în generație. Se spune că, în ziua Pogorârii Sfântului Duh, Petru, cel mai în vârstă dintre Apostoli, a ținut o cuvântare, în urma căreia s-au convertit la credința creștină 3.000 de suflete. Aceștia au alcătuit prima Biserică creștină la Ierusalim, numită și Maica tuturor Bisericilor.

RUSALII. Căpătând puterea de a vorbi în limbi străine, ucenicii au început să facă cunoscută învățătura Mântuitorului către neamuri, spre mirarea multor oameni aflați în Ierusalim, deoarece ei erau știuți ca fiind evrei simpli, în nici un caz preocupați de învățarea limbilor străine.

Biserica spune că toți creștinii primesc darul Sfântului Duh odată cu botezul. Astfel, aceștia devin purtători de Duh, iar trupul lor devine – cum spunea Sfântul Pavel – „templul Sfântului Duh” (I Cor. 6, 19).

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Ce este bine să faci în aceste zile, ce trebuie să eviţi

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Ce sunt IELELE. În tradiția populară, sărbătoarea Rusaliilor este asociată cu manifestarea „ielelor” sau a „rusalcelor”, spirite care locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia mințile oamenilor, să-i îmbolnăvească.

Boala seamănă cu o transă hipnotică ce nu poate fi dovedită decât de puterea magică a călușarilor. Obiceiul spectaculos al călușarilor, deosebit de vechi, este cunoscut mai ales în localitățile Conțești, Lisa, Năsturelu, Bragadiru și Zimnicea.

Bătrânii satelor cred că dacă ești bolnav, te poți face bine după ce vătaful călușarilor trece cu pasul peste tine.

În unele zone, căluşarii merg prin casele oamenilor şi colindă pentru a îndepărta spiritele rele, iar gazdele îi primesc cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apa şi sare.

Dansul călușarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele și recoltele de influențele negative. De aceea, cei atrași de Rusalii se pot vindeca cu puterea magică a călușarilor, singurii capabili să lupte împotriva maleficului.

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. În alte zone, căluşarii merg prin casele oamenilor şi colindă pentru a îndepărta spiritele rele, iar gazdele îi primesc cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apa şi sare.

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Ce trebuie să faci de Rusalii pentru a avea NOROC tot anul

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Din bătrâni, se spune că, de Rusalii, trebuie unse ugerele vacilor ca să dea mult lapte.

RUSALII. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. În Ardeal, există o tradiţie numită „udatul nevestelor”, când femeile măritate sunt stropite cu apă pentru a fi ferite de necazuri.

RUSALII 2017. TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Tot în Ardeal există şi tradiţia „împănatului boului”. Un bou împodobit cu fel şi fel de ornamente din flori este plimbat prin tot satul, iar când ajunge în faţa bisericii, preotul trebuie să îl sfinţească. Apoi, toţi cei prezenţi trebuie să bea, înainte ca boul să fie eliberat. O fată tânără trebuie să îl stăpânească şi să ocolească o masă de trei ori. Potrivit tradiţiei, acea fată se va căsători în anul ce urmează.

Tot pentru a nu fi „luat de Rusalii” e bine să nu te cerţi în aceste zile şi să nu dormi în aer liber. Nici pe câmp nu este bine să mergi în aceste zile pentru a nu fi „luat de iele” şi nici în copaci prea înalţi să nu te urci.

blank