Rovana Plumb, propunerea României pentru funcția de comisar european, a fost nominalizată marți de președintele Comisiei Europene pentru portofoliul Transporturilor. Specializată în Utilaje și Ingineria Proceselor Chimice, cu un doctorat în Managementul Sistemelor Industriale, Rovana Plumb va ocupa unul din cele mai importante portofolii, alocat unei țări în care Transporturile au fost mereu o problemă.

În urmă cu câteva luni, înaintea alegerilor europarlamentare, Liviu Dragnea declara despre Rovana Plumb că „are o calitate rară” pentru că „a condus mai multe ministere”.

„Sunt educată pentru a construi și nu a dărâma. Sunt un om al acestor meleaguri, sunt o româncă de aici din Dâmbovița.”, se descria Rovana Plumb în fața colegilor din organizația Dâmbovița.

Pe vreme când era ministru al Mediului, Rovana Plumb a fost vizată de o anchetă jurnalistică în care era acuzată că și-a înmnatriculat o mașină în Bulgaria, pentru a scăpa de taxa de mediu. România Liberă a scris că pentru a evita să achite timbrul de mediu, Rovana Plumb și-a înmatriculat mașina Audi Q7 în Bulgaria. Reporterii „României libere” au fotografiat autoturismul chiar în curtea casei Rovanei Plumb. Mai mult, șoferul familiei ar fi confirmat publicației că vehiculul, care are în prezent numere de înmatriculare de Ruse, este utilizat de către fiul demnitarei, iar mai mulți martori au relatat că același Audi Q7 mai este folosit și de soțul fostului ministru al Mediului. Cu toate acestea, Rovana Plumb a negat că ar deține autoturismul în cauză.

Rovana Plumb a fost pentru o perioadă scurtă și ministru interimar al Transporturilor. În perioada scurtă în care a avut tangență cu portofoliul, Plumb s-a remarcat printr-o declarație făcută în Comisia de Transporturi în care a susținut că până la finalul anului în România vor fi dați în folosință 180 de kilometri de autostrdă, obiectiv departe de a fi îndeplinit.

De asemenea, actualul europarlamentar PSD s-a remarcat prin declarațiile făcute în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Discursurile au fost în ton cu linia impusă de Liviu Dragnea prin care acuza Uniunea Europeană că „otrăvește” românii. Discursul anti-european a fost preluat de candidați, printre care, unul dintre cei mai vehemnți a fost Rovana Plumb.

Citeste si...  Vorba dulce mult aduce! Ce sa-i spui unei femei in pat

„Românii merită mai mult respect. România merită mai mult în Uniunea Europeană. Spunem stop dublului standard. Gata cu dublu standard, România merită mai mult respect în Uniunea Europeană. România trebuie să stea la masa deciziilor europene alături de celelalte state nu în anticameră.”, spunea Rovana Plumb într-un discurs la celebrul miting de la Târgoviște, unde accesul în oraș s-a făcut pe bază de parolă.

„Europarlamentarii PSD se vor lupta pentru eliminarea dublului standard, plecând de la nivelul subvenției în agricultură și până la calitatea produselor de pe masa fiecărui român pentru că românii merită și copiii noștri merită să aibă pe masă alimente sănătoase. România e demnă și merită mai mult respect în Uniunea Europeană.”, este o altă declarație a Rovanei Plumb din perioada campaniei electorale.

Rovana Plumb a fost în mijlocul unui scandal în 2019 care a pornit de la impunerea fiului său, Andrei Plumb în fruntea organizației PSD Dâmbovița. Mai mulți lideri l-au acuzat pe acesta că acționează ca un „vătaf”.

De asemenea, declarațiile de avere ale Rovanei Plumb au stârnit mereu controverse. Are o vilă de 671 de metri pătrați în Pantelimon, o casă de vacanță-n Dâmbovița, cinci optimi dintr-un apartament de 80 de metri pătrați din București. În campania pentru europarlamentare, Rovana Plumb a adus la partid 800 000 de lei, bani pe care i-ar fi împrumutat, conform declarației de avere de la Elena Loghin.

Studiile au adus-o pe Rovana Plumb în centrul unui scandal în anul 2012, când a fost numită ministru al Mediului. În CV-ul postat pe site-ul personal, ea s-a lăudat cu o diplomă în „Management strategic” de la George Washington

University. În cele din urmă, a mărturist că studiile sale în America au fost un curs de o săptămâna sau două, pe care l-a urmat împreună cu mai mulți români.