Migrația românilor are o nouă tendință, potrivit Institutului Național de Statistică, cel care susține că a crescut numărul persoanelor de peste 45 de ani care pleacă în afară și a scăzut ponderea tinerilor. Totodată, Marea Britanie a devenit destinația preferată a românilor.

INS arată că se înregistrează o revenire spre fluxurile anterioare crizei financiare în cazul românilor cu experiență și vechime în muncă, potrivit cursdeguvernare.ro.

Astfel:

Raportul dintre genuri rămâne neschimbat– numărul bărbaților emigrați continuă să-l depășească pe cel al femeilor, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în timpul crizei, când femeile își găseau mai ușor un loc de muncă (de obicei, pentru asistarea persoanelor în vârstă).

Marea Britanie, destinație preferată în anul Brexit-ului

Aproape 30% din românii care au emigrat în 2016 au ales Marea Britanie. În acel an, locuitorii Regatului Unit au votat, pe 23 iunie, ieșirea din Uniunea Europeană. Conform INS,  se confirmă trendul accentuat ascendent apărut încă înainte de 2014, când Marea Britanie a fost obligată să permită accesul românilor și bulgarilor pe piața muncii.

Citeste si...  Traian Băsescu și Vasile Blaga, chemați la Curtea Supremă: În ce dosar sunt vizați

Italia, țara cu cea mai mare diaspora românească (aproape 1,2 milioane de persoane) a fost a doua țară aleasă ca destinație de către români. Doar 21% din cei plecați au mers în peninsulă.

În termeni absoluți, în 2016 au ales Marea Britanie 62.650 de români, comparativ cu 44.000 de persoane care s-au îndreptat spre Italia:

Per total, peste 151.000 de români au ajuns în insulă în primii trei ani după liberalizarea pieței muncii, cel mai mare număr fiind înregistrat chiar în anul în care britanicii au votat pentru ieșirea din UE. Pe locul trei, în clasamentul statelor de destinație se află Germania, tot pe trend ascendent, care a depășit Spania în 2016. Impresionantă este și creșterea (cu 50%) a celor care au ales Austria – 12.400 persoane, în 2016, față de 8.000 în 2015.