Featured, Social

Românii, nepasători față de semeni. Așa se explică faptul că și-au continuat cumpărăturile lânga mortul din hipermarket

Scenă de un cinism uluitor într-un supermarket din Timişoara. Un bărbat a murit în magazin, însă asta nu i-a impresionat prea tare pe ceilalţi clienţi şi nici pe reprezentanţii supermarketului: clienții centrului comercial trec pe lâng bărbatul mort și își continuă cumpărăturile. Din păcate, societatea românească duce lipsă de empatie, duce lipsă de solidaritate, lipsă de reguli, de proceduri, iar lucrurile astea nu se pot schimba fără impunerea legii și fără educație, a declarat la un post Tv sociologul Gelu Duminică.

Românii, nepasători față de semeni. Așa se explică faptul că și-au continuat cumpărăturile lânga mortul din hipermarket

Bărbatul în vârstă de 51 de ani a murit în incinta magazinului, după ce a suferit un infarct. Medicii ajunși de urgență la fața locului nu au putut decât să constate decesul. Zona a fost înconjurată de criminaliști, dar cu toate acestea, conducerea centrului comercial nu a oprit activitatea. În imagini, se pot vedea mai mulți clienți care-și fac cumpăraturile ca și cum în jurul lor nu s-ar întâmpla nimic.

Reprezentanții supermarketului spun că barbatului i s-a făcut rău la scurt timp după ce a intrat în magazin, iar angajatii au intervenit pentru acordarea primului ajutor și pentru apelarea serviciului de urgență 112. Într-un comunicat citat de opiniatimisoarei.ro, reprezentantii supermarketului își cer scuze clienților „care au fost expuși la intervenția autorităților competente”.

Gelu Duminică: Facem lucrurile românești, chiar dacă purtăm nume de branduri
„M-aș feri de etichete. Suntem produsul culturii noastre, suntem produsul educației noastre, suntem așa cum suntem. Dacă nouă ne place să ne vedem altfel decât suntem, asta este problema. Dar din păcate, societatea românească duce lipsă de empatie, duce lipsă de solidaritate, lipsă de reguli, de proceduri”, a declarat la un post Tv sociologul Gelu Duminică.

El spune că în mod normal, chestiuni de genul acesta ar fi trebuit să fie puse în practică foarte simplu de către supermarketul în cauză. Toate procedurile, toate regulile ar trebui să existe. „Din păcate, facem lucrurile românește, chiar dacă purtăm (nume de) branduri mari de companii străine. Vă garantez că în Austria, în Germania, astfel de proceduri există și dacă unui om i se face rău sau, ferească Dumnezeu, moare în incinta magazinului, șeful de magazin știe foarte clar ce trebuie să facă. În primul rând, trebuie să nu expună clienții unor imagini care pot traumatiza și 2. trebuie să ofere spațiul necesar autorităților publice să-și facă treaba. Însă, la noi, morții cu morții, viii cu viii, cum se zice, nu? Ce să facem, a murit omul! Dar dacă ălălalt a venit să-și facă cumpărăturile, cum să-l deranjăm noi pe ăla?! Mortul era jos, celălalt voia să-și cumpere un suc. Dacă trebuia să-și cumpere suc, ce să facem? Copilul plângea și trebuia să-i dea” – a comentat la Digi24 sociologul Gelu Duminică.

Românii, nepasători față de semeni. Așa se explică faptul că și-au continuat cumpărăturile lânga mortul din hipermarket

E o problemă cu societatea asta, nu e o problemă cu omul
„Din păcate, repet, lucrurile astea nu se pot schimba fără impunerea legii și fără educație, iar empatia, solidaritatea în mod natural nu prea sunt, ele se cultivă. Toate comportamentele, atitudinile și valorile se cultivă. Omul se naște bun, societatea îl distruge, zicea Rousseau cu vreo 200 de ani în urmă. Culmea e că românul, când pleacă în afară, expus la alte norme, se comportă diferit. Și atunci, e o problemă cu societatea asta, nu e o problemă cu omul, cu românul. Dar faptul că în societatea asta noi putem să ne comportăm românește ne duce unde ne duce”, spune sociologul.

Românii, nepasători față de semeni. Așa se explică faptul că și-au continuat cumpărăturile lânga mortul din hipermarket

El a invocat și cazurile în care oamenii sunt bruscați pe stradă și nu intervine nimeni. „Vedem femei abuzate, vedem prostituate, vedem cerșetori, vedem toate lucurile astea și întoarcem capul, ba mai mult decât atât, spunem de multe ori: și-o merită, mă!”, subliniază Gelu Duminică.

Românii care devin subiecte de primă pagină în alte țări, pentru că salvează vieți și devin eroi poate s-ar comporta, unii, la fel și în România. „Unii dintre ei se comportă la fel, dar e considerat nebun de foarte multe ori”, adaugă sociologul. „Unii dintre noi suntem învățați dacă e mai aproape maioul decât cămașa, că nu trebuie să ne băgăm acolo unde nu ne fierbe oala; unii dintre noi sunt învățați că știe ăla de ce-și bate nevasta și-și bate copilul.Românii, nepasători față de semeni.

Așa se explică faptul că și-au continuat cumpărăturile lânga mortul din hipermarket

Din păcate, e o problemă cu societatea, cu normele din societatea asta, care trebuie ușor-ușor schimbate și lucrul ăsta se întâmplă, adică nu ar trebui nici să demonizăm ce se întâmplă în societate, vai, suntem cei mai proști de pe fața pământului! Din păcate, plecăm de undeva de la minus 10 și vrem să ne comparăm cu ăia care sunt la plus 10, în momentul de față”, a declarat Gelu Duminică.

Sociologul mai spune că e nevoie de timp și de investiții, dar în primul rând e nevoie „să recunoaștem unde suntem și e nevoie să nu ne mai vedem așa cum NU suntem, de fapt: buni, harnici, ospitalieri, solidari și iubitori, pentru că parte din România nu este așa! Că de foarte multe ori partea asta este cât se poate de evidentă ne face de foarte multe ori să nu vedem și să spunem: hai, mă, că-s ei, de fapt. Din păcate, societatea asta a avut foarte multe orori, în timpul ei. Astăzi, spre exemplu, celebrăm Ziua Dezrobirii, se împlinesc 164 de ani de când dezrobirea a devenit lege, dar uitând de fapt că statul ăsta a avut 500 de ani sclavi. Dar nu știm. Și atunci, dacă lucrurile astea nu sunt învățate, nici comportamentele, atitudinile și valorile nu vor apărea”, a conchis sociologul Gelu Duminică.

 

blank