Economic, Featured

Românii îşi mută firmele în ţara fără birocraţie şi ghişee. O firmă se face în câteva minute

ea mai avansată ţară din punct de vedere tehnologic din Europa nu are ghişee pentru că totul se face online, iar românii fug de birocraţia şi taxele din România pentru a-şi deschide firme aici.

Corupţia, birocraţia şi impozitele care apar de pe o zi pe alta sunt motivele care au împins 167 de români să-şi ia e-rezidenţă în Estonia. Aici, orice interacţiune cu statul e online, de la deschiderea unei firme şi declararea taxelor până la relaţia cu băncile. Momentan există 31 de firme înfiinţate de e-rezidenţi români, cele mai multe în IT şi consultanţă. Un motiv îndeajuns de bun să scapi de birocraţia din România şi de modificările pe care PSD le tot pregăteşte tocmai pentru proletariat.

Oricine poate deveni cetăţean digital după ce completează un formular online şi plăteşte 100 de euro. Cardul de e-rezident se poate ridica, mai nou, şi de la Ambasada Estoniei la Bucureşti. Sistemul e gândit în special ca să ajute freelancerii, nomazii, antreprenorii IT şi persoanele din afara Uniunii Europene care vor să aibă o firmă în interiorul comunităţii. Ca cetăţean, plăteşti contribuţiile la pensie şi sănătate în ţara în care stai, adică în România, însă pentru o firmă deschisă în Estonia vei achita impozite acolo.

 

„e-Rezidenţa nu îţi oferă cetăţenie estonă, nu e viza, nu e document de identitate. Este un „permis de intrare” într-o lume digitală în care un om îşi poate deschide o firmă şi desfăşura activitatea fără să conteze că e român sau pakistanez. Am vreo 15 ani de antreprenoriat în România. Nu o sa fiu ipocrit şi să spun că aici nu sunt oportunităţi, că nu se poate câştiga foarte bine sau că ANAF-ul e Satana. Dar când vezi că se fură ca-n codru în continuare, sistemul PCR (pile, cunoştinţe, relaţii) funcţionează liniştit, aparatul bugetar e supradimensionat, Codul Fiscal se schimbă continuu, băncile au dobânzi cu două cifre la împrumuturi, dai comision pentru trecut prin faţa sucursalei, infrastructură performantă nu avem şi nici sănătate, te saturi la un moment dat şi cauţi alternative”, spune Cătălin Cănulescu, antreprenor

 

„Nu trebuie să depun n declaraţii la ghişee, nu există split TVA şi nici taxă de solidaritate. Profitul reinvestit nu se impozitează. În final, câştig două lucruri: timp şi bani,” spune un alt antreprenor.

Toomas Hendrik Ilves, fost preşedinte al Estoniei a reuşit în timpul mandatului său să digitalizeze întreaga ţară. Estonienii pot,  în doar câteva minute, să completeze declaraţiile de impozit, pot primi istoricul medical şi pot înfiinţa o firmă. Copiii învaţă programare cu mult înainte să îi izbească pubertatea. De 12 ani, estonienii pot vota direct online, de 17 se bucură de internet ca drept fundamental prin constituţie şi de 21 beneficiază de internet banking.Mai mult, atacurile cibernetice ale ruşilor nu au afectat serverele din Estonia. Singurele acţiuni care nu s-au mutat în online sunt căsătoria, divorţul şi vânzarea de proprietăţi fizice.

SURSA: VICE

blank