României a primit rachete Patriot de la Americani. România și Polonia se află printre țările care au primit sisteme de rachete Patriot din partea SUA. Acestea par să fie inofensive pe timp de pace, însă Rusia susține că în timpul unor altercații, acestea vor fi considerate un pericol. Ce mesaj au transmis oficialii ruși cu privire la sistemele primite?

României a primit recent primul transport de rachete defensive sol-aer Patriot din partea Statelor Unite ale Americii. Acestea au fost așteptate dintr-un total de șapte și au scopul de a îmbunătății sistemul Aegis Ashore, instalat la Deveselu de către SUA în anul 2015. Sistemul de rachete va deveni operațional după programul Forțelor Aeriene Române în 2021.

Sistemul de rachete Patriot conține radare, sisteme de comandă și control, lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă și patru vehicule. Fiecare lansator conține 12 sau 4 canistre cu interceptori balistici.

Totodată, un cercetător de la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei de Științe din Rusia, a mărturisit că implementarea unor astfel de sisteme SUA Patriot a fost instalată și în Polonia, dar nu sunt foarte surprinzătoare.

„Ambele state sunt țări cheie, unde desfășurarea militarilor NATO este planificată în caz de amenințare”, spune Konstantin Bogdanov pentru Izvestia.

 României a primit rachete Patriot din SUA fapt care i-a cam deranjat pe ruși
Sistemele SUA vor fi considerate ținte!
Konstantin Bogdan a spus în presa din Rusia că desfășurarea acestor sisteme defensive nu creează probleme pe timp de pace. În timpul unui război însă, acestea for fi considerată ținte.

„Gama acestor sisteme de apărare aeriană pe timp de pace nu creează dificultăți pentru armata rusă, inclusiv pentru trupele din Crimeea. Fără îndoială, aceste armamente vor fi considerate ținte în cazul unor operațiuni ipotetice în România”.

Un expert rus din afacerile externe, a subliniat faptul că Moscova va răspunde cel mai probabil la decizia de SUA de a instala rachetele Patriot în România. Totodată, în presa din Rusia se arată faptul că NATO vrea să își intensifice prezența în România și Bulgaria.

„Astfel de lucruri nu vor fi niciodată ignorate. Probabil, va fi acordată mai multă atenție asupra capabilităților flotei din Marea Neagră în ceea ce privește comnepsarea sistemelor de apărare aeriană. Există anumite arme, de exemplu rachete anti-radar, care sunt concepute special pentru a neutraliza sistemele de rachetă”, a spus Ilya Kramnik, potrivit agenției de presă TASS.

Citeste si...
SUA au bombardat încă o ţară. Raid aerian împotriva unor terorişti Al-Qaida